Paris şehitleri Stockholm’da anıldı

Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Evîn Goyî, Abdurahman Kızıl ve Mîr Perwer, Stockholm’da düzenlenen etkinlikle anılıren, şehitlerin bıraktığı mirasa sahip çıkma sözü verildi.

Bundan 11 yıl önce 9 Ocak günü Paris’te katledilen Kürt Özgürlük Hareketi’nin öncülerinden Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile 23 Aralık 2022 tarihinde yine aynı kentte katledilen Emine Kara, Abdurahman Kızıl ve Mîr Perwer İsveç’in başkenti Stockholm’da anıldı.

Amara Kadın Meclisi'nin çağrısı üzerine düzenlenen anmaya, birçok Kurdistanlı ve dostu katıldı. Saygı duruşu ile başlayan etkinlik, şehit aileleri adına Şükran Amed ve Latif Cebe’nin konuşmaları ile devam etti. 

Şehitlerin tüm Kürtleri bir araya getirdiğini, birlik ruhu oluşturduğunu belirten konuşmacılar, şehitler etrafında kenetlenme çağrısı yaptı. Paris’te yaşanan katliamlar karşısında sessiz kalarak ortaklık eden Fransa hükümetinin bu tutumunu da kabul etmedikleri vurgulandı.

Ardından İsveçli kadın aktivist Stina Beng de Paris şehitlerini anarak, Sakine Cansız (Sara) için kendisinin bestelediği “Hevala Sara” parçasını seslendirdi. 

Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına ise Nûpel Munzur bir konuşma yaptı. Munzur, “Sakine arkadaşın şehadeti sonrası kadın mücadelesi, sınırları aşan ve dünyaya mal olan evrensel bir düzey oluşturmuştur. Onun takipçisi olan Evîn Goyî arkadaşımız da Sara, Rojbîn ve Leylalara layık bir anma yapmak istediği bir dönemde şehit edilmiştir. Binlerce şehidimizin mirasçıları olarak onların bize bıraktıkları değerlere sahip çıkacağımızın sözünü veriyoruz” dedi. 

Anma etkinliği Evin Akbaş’ın kısa müzik dinletisi ile son buldu.