GÖRÜNTÜLÜ

YJA Star, Nûjiyan Amed’i saygıyla andı

Şehit Nûjiyan Amed’i saygıyla anan YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı, “Nûjiyan yoldaşımızın amaç ve hayallerinin takipçisi ve pratikleştiricisi olacağımızın sözünü veriyoruz” dedi.

ŞEHİT AÇIKLAMA

YJA Star Merkez Karargah Komutanlığı açıklaması şöyle:

"YJA Star komutanlarından ve öncü PAJK militanı Nûjiyan Amed yoldaşımız, 23 Temmuz 2023 günü işgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik gerçekleştirdiği saldırıda şehadete ulaştı. Başta Nûjiyan yoldaşımızın değerli ailesi olmak üzere tüm yurtsever Kürt halkına ve şehit ailelerine başsağlığı diliyor, Nûjiyan yoldaşımızın amaç ve hayallerinin takipçisi ve pratikleştiricisi olacağımızın sözünü veriyoruz.

Nûjiyan Amed yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Nûjiyan Amed
Adı Soyadı: Saliha Akbıyık
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Emine – Aziz
Şehadet Tarihi ve Yeri: 23 Temmuz 2023 / Medya Savunma Alanları

 

Nûjiyan Amed yoldaşımız 1970 yılında Amed Çınar'a bağlı Kubeyşî köyünde dünyaya geldi. Kurdistan’ın tüm bölgelerinde olduğu gibi tarımla ve emeği ile geçinen bir ortamda çocukluğunu geçirdi. Ailesinin yaşadığı ekonomik sıkıntılardan dolayı 1984 yılında ailesi ile birlikte Mersin’in Tarsus ilçesine taşındı. 1990–1992 yıllarındaki serhildan sürecinde Kurdistan’da gelişen direnişler ailesinin üzerinde büyük bir etki yarattı. Bu nedenle görev ve sorumluluklarının daha fazla farkına vararak, derin bir yurtseverlik bilincine ulaşıyorlar. Bu nedenle Nûjiyan yoldaşın ailesinden birçok katılım ve şehadet yaşandı. Gençlik dönemlerinde işgalci Türk devletinin Kürt halkına yönelik soykırımcı ve faşist saldırılarına şahitlik etti. Kürt halkına karşı vahşice saldıran düşman hakikatini birebir gözleriyle gördü. Bu, Nûjiyan yoldaşımızın işgalci düşmana karşı yüreğinde büyük bir kin ve öfke yaşamasına neden oldu. Bu nedenle Nûjiyan yoldaşımız, ölümlere, tutuklamalara, faili meçhullere ve binlerce köyün boşaltılmasına neden olan vahşi ve işgalci düşman gerçekliğine karşı genç bir kadın olarak büyük bir öfke duydu. Fakat aynı zamanda düşmanın Kürt halkını inkar ve imha siyasetine karşı Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın duruş ve direnişine ve her geçen gün güçlenen serhildanlara da şahitlik etti. Tüm bu yaşananlar Nûjiyan yoldaşımızda büyük bir etki yarattı. Türkiye metropolü olan Mersin’de yaşamasına rağmen toprağına olan bağlılığını ve sevgisini yitirmedi. Bu nedenle her zaman üzerinde doğduğu topraklara gitmek için imkan aradı. Bu bağlılık ve sevgisi nedeniyle her zaman Kurdistan’da yaşananları takip etti. Aynı zamanda düşmanın metropollerde yürüttüğü asimilasyon ve kültürsüzleştirme siyasetine daha fazla tanıklık etti. Bu asimilasyon siyasetine karşı her zaman doğal özünü korumasını bildi. Hiçbir zaman işgalci Türk devlet sisteminin Kürt çocuklarına layık gördüğü bir duruşun içerisine girmedi. Tersine bir Kürt kızı olarak her zaman kökleri üzerinde kendi kültür ve diliyle yaşamanın çabasında oldu. Henüz küçük yaşta olmasına rağmen işgalcilere karşı böylesi güçlü bir cevap verdi. Düşmana en büyük cevabını da yüzünü Kurdistan dağlarına dönerek verecekti.

1993 yılında Kurdistan’da yaşananlardan kaynaklı başta Bakur olmak üzere Kurdistan’ın her yerinden gençler akın akın yüzlerini Kurdistan dağlarına döndü. Nûjiyan yoldaşımız da sürekli gelişen ERNK çalışmalarından etkilenerek 1993 yılında katılım sağladı. Ezilen tüm halkların, kadın ve gençlerin umutlarına ancak Apocu Hareket’te cevap olabileceğine inandı. Genç bir kadın olarak soykırım siyasetini kabul etmediği ve düşman politikalarına karşı baş eğmediği için yüzünü Kurdistan özgürlük saflarına döndü. 1993 yılında Mersin Tarsus’tan büyük bir iddia ve tutkuyla devrim yürüyüşüne başladı.

Nûjiyan yoldaşımız dağda gördüğü ilk eğitimlerden çok şey öğrendi. Aynı zamanda birçok öncü ve devrimci kadın yoldaşlarının şahsında güçlü mücadele tecrübesi edindi. Şehîd Bêrîtan–Gülnaz Karataş ve o dönem şehadete ulaşan şehitlerimizin duruşundan etkilenerek onurlu bir insan olmanın sözünü verdi. Kadın özgürlük çizgisinde derinleşmek için kendisini eğitmekte ısrarcı oldu. Dürüst, bağlı, samimi ve fedakar kişiliği ile her zaman Apocu militanlığın özüne denk bir katılımın sahibi oldu. Böylece tüm yoldaşlarına örnek oldu. Rêber Apo’nun özgürlük felsefesinden, yoldaşlarından ve yaşamdan öğrendiklerini tüm yoldaşlarına öğretme çabasında oldu. Yoldaşlarını eğitmek ve geliştirmek için büyük bir emeğin sahibi oldu. Özgür Kadın Hareketi tarihinde 1993 yılı özel bir dönemdir. Bêrîtan – Gülnaz Karataş yoldaşın şehadeti anısına Rêber Apo 1993 yılında Özgür Kadın Hareketi’nin güçlenmesi ve büyütülmesi için kadın ordulaşmasını geliştirdi. Nûjiyan yoldaşımız da o yıl kadın ordulaşmasının gelişmesi için büyük bir emek veren yoldaşlarımızdan oldu. Özgüvenli bir kadın olarak büyük bir irade ile gerilla sahasında komutanlık yaptı.

Nûjiyan yoldaşımız ulusal bir ruhla Kurdistan’ın tüm bölgelerinde çalışma ve mücadele yürüttü. Kurdistan’ın dört bir yanında da eğitim ve örgütleme çalışmasını en öncelikli görevi bilerek, buna denk bir katılımın sahibi oldu. Yeni paradigma ile Nûjiyan yoldaşımız daha çok halk çalışmalarında yer aldı. Yeni paradigma temelinde yenilenmesi gerektiğinin bilinciyle her zaman kendisiyle mücadele içerisinde oldu. Bu temelde toplumsal alanda yer alarak büyük bir emek verdi.

Nûjiyan yoldaşımız Rojavayê Kurdistan’da da devrimin gelişmesi için büyük bir emeğin sahibi oldu. Özellikle DAİŞ çetelerinin vahşi saldırılarıyla bu alana geçerek çalışma yürüttü ve çete saldırılarını önlemek üzere yüzlerce gencin eğitimini üstlendi. Bir yandan gençleri kendilerini savunmak için eğitirken diğer yandan da Demokratik Ulus sisteminin örgütlenmesi için yüzlerce kişiyi eğiterek örgütlü kıldı.

Öncü bir PAJK militanı ve YJA Star komutanı olan Nûjiyan yoldaşımız, tüm yoldaşlarına güvenini kazanmasını bildi. Bu nedenle birçok alanda stratejik çalışmalar yürüttü. Nerede öncülük ve çalışmaya ihtiyaç duyulmuşsa, bunu görev olarak ele aldı, bunun için öneriler geliştirerek o alana gitti. Sürekli savaşın yoğun olduğu alanlara gitmek için öneriler geliştirdi. Bu nedenle toplumsal, siyasi ve askeri anlamda büyük bir emeğin sahibi oldu. Şehadet anına kadar edindiği birikim ve tecrübelerle soluksuz bir şekilde çalışma yürüterek mücadele etti. Bu nedenle Nûjiyan yoldaşımız fedailiğin ve yoldaşlığın sembolü, örnek bir Apocu komutan oldu.

Bir kez daha Nûjiyan yoldaşımızın değerli ailesinin şahsında tüm yurtsever halkımıza başsağlığı diliyoruz. Hareketimiz nasıl ki büyük atılımları şehitlerimizin anısı üzerine geliştirmişse, bir kez daha diyoruz ki bu şehitlerimizle büyük başarılar kazanacağız."