Şehit 2 gerillanın kimlikleri açıklandı-YENİLENDİ

Serhed’te şehadete ulaşan 2 gerillanın kimliklerini açıklayan HPG, “Canda ve Mazlum yoldaşlarımız Bakurê Kurdistan’da yükselen direnişimizin öncüleri oldular” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, şehit 2 gerillaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“20 Ekim 2022 günü Gilîdax’a bağlı Kirê Halac alanında gerçekleşen düşman operasyonuna karşı alanda bulunan güçlerimiz karşılık vermiş ve işgalci Türk ordusu ile şiddetli çatışmalar yaşanmıştır. Yaşanan bu çatışmalarda güçlerimiz etkili eylemler yapmış, düşmanı 4 kez sabotaj taktiğiyle hedefleyip vurmuş, en az 4 işgalcinin cezalandırıldığı ve 1 işgalcinin de ağır yaralandığı tespit edilmiştir. Yaşanan bu çatışma ve eylem sürecinde büyük bir cesaretle savaşarak düşmana ağır darbeler vuran Canda ve Mazlum yoldaşlarımız şehadete ulaşmıştır. Apocu iradenin en somut hali olarak düşmanın tüm tekniğine ve saldırılarına karşı direnişten bir adım dahi geri durmayan, düşmana ağır darbe vuran Canda ve Mazlum yoldaşlarımız Bakurê Kurdistan’da yükselen direnişimizin öncüleri oldular.

Yüksek ulusal bilinç ve yurtseverlik duyguları ile Rojava ve Rojhilatê Kurdistan’dan yüzlerini Bakurê Kurdistan’a dönen her iki yoldaşımız da cesaretleri ve özgürlük amacına olan bağlılıkları ile örnek birer Apocu militan olmayı başardılar. Böylesi fedai militanları halkımızın özgürlük mücadelesine katan başta değerli aileleri olmak üzere tüm Rojava, Rojhilat ve tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Canda Çiya
Adı Soyadı: Jiyan Abdullah
Doğum Yeri: Tirbespiyê
Anne – Baba Adı: Menifa–Mihemed Xêr
Şehadet Tarihi ve Yeri: 20 Ekim 2022/Serhed

 

Kod Adı: Mazlum Rojhilat
Adı Soyadı: Solad Direxşanî
Doğum Yeri: Maku
Anne – Baba Adı: Kudret–Ali
Şehadet Tarihi ve Yeri: 20 Ekim 2022 / Serhed

 

CANDA ÇIYA

Partimiz PKK öncülüğünde gelişen, tüm Kurdistan ve Ortadoğu’ya damgasını Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin ilk halklaşmaya başladığı alanlardan biri de Rojavayê Kurdistan’dır. Tarih boyunca her zaman direnişlere ev sahipliği yapan ve Kurdistan’ın hangi alanında olursa olsun gelişen direnişlere en değerli evlatlarını gönderen Rojava halkımız yurtseverliğin, ülkeye ve Kürt kimliğine bağlılığın en nadide örneği olmuştur. Binlerce şehit verilmesine pahasına partimiz PKK ve Önder Apo öncülüğünde gelişen özgürlük mücadelesine sarsılmaz bir inançla bağlı olan halkımız, bu bağlılığın karşılığını Rojava Özgürlük Devrimi ile almış, yüzyılların özlemi olan özgürlüklerine kavuşmuştur. Böylesi değerli bir halkın evladı olan Canda yoldaşımız da Tirbespiyê’de yurtsever bir ailede doğmuştur. Ailesinin yurtsever oluşu ve daha 90’lı yıllardan itibaren Hareketimize gönülden bağlı olmaları nedeniyle Canda yoldaşımız da küçüklüğünden itibaren partimiz PKK’yi tanımıştır. Özellikle annesinin büyük bir inançla Önder Apo’ya bağlı olması ve bin yıllardır köleleştirilen kadının özgürlüğünü Önder Apo’da görmesi nedeniyle daha küçük yaşlarından itibaren Canda yoldaşımıza Önderliğimizi, şehitlerimizi ve kutsal gerillayı gerilla yaşamını öğretmiştir. Bundan dolayı Canda yoldaşımız Önder Apo ve gerillaya büyük bir aşk beslemiş, gerillaya katılacağı günü iple çekmiştir. Rojava Özgürlük Devrimi’nin başladığı dönemlerde artık genç bir kadın olan Canda yoldaşımız, kendisini halkımızın özgürlüğünden sorumlu görmüş ve Rojava özgürlük güçlerine katılma kararı almıştır.

Çocukluk arkadaşı Şehîd Zilan’la birlikte devrim saflarına katılan Canda yoldaşımız, daha katıldığı ilk günden itibaren mücadelesini sadece Rojava ile sınırlı olmayacağını belirtmiş ve Şehîd Zilan ile birlikte Kurdistan’ın dört bir yanında halkımızın özgürlük mücadelesine katılacağının sözünü vermiştir. Devrim saflarına katıldığında kendisini Önderlik felsefesiyle donatan ve halkımıza öncülük yapan başta Şehîd Warşîn olmak üzere birçok değerli Apocu militanın yoldaşlık ilişkilerinden, insanlara verdikleri değerden, dervişane yaşamlarından ve halkımızın özgürlüğü için fedaice savaşmalarından etkilenmiştir. Bunun için kendisinin de genç bir Kürt kadını olarak daha fazla mücadele vermesi gerektiğine kanaat getirmiş ve profesyonel bir devrimci olmaya karar vermiştir. Bir süre DAİŞ çetelerine karşı savaşta yer alan ve birçok eyleme katılan Canda yoldaşımız, özellikle ilk komutanı olan Warşîn ve çocukluk arkadaşı olan Zîlan’ın birlikte şehadete ulaşmalarından derinden etkilenmiştir. Bu yoldaşlarına ancak onların intikamını alarak layık olabileceğine inanmış ve çetelere karşı verilen savaşa daha aktif bir şekilde katılmıştır. Savaş cephesindeki başarıları ile tüm yoldaşlarına örnek olmuş ve bir kadın savaşçı olarak öncülük rolünü yerine getirmesini başarmıştır. Fakat daha sonra şehit yoldaşlarının hayalini gerçekleştirerek onları yaşatacağını düşünmüş ve Şehîd Warşîn ve Şehîd Zilan’a verdiği sözlere bağlılığın gereği olarak yüzünü Kurdistan dağlarına dönmüştür.

Gerilla saflarına katıldıktan sonra ilk olarak Heftanîn alanına geçen Canda yoldaşımız, burada yaklaşık bir yıl çalışma yürütmüştür. Belli bir savaş tecrübesi olan canda yoldaşımız, bu tecrübelerini yoldaşlarıyla da paylaşmış ve onların da özellikle şehir savaşlarında bu tecrübelerden faydalanmasını sağlamıştır. Heftanîn alanında dağ ve gerilla yaşamına adapte olan Canda yoldaşımız, kendisini ideolojik anlamda eksik hissetmiş ve bu eksikliğini gidererek özgür bir kadın olmak istemiştir. Bunun da Önderlik felsefesinde ve özgür kadın çizgisinde derinleşmekten geçtiğinin farkında olmuş, bu temelde eğitime yaklaşmıştır. Eğitimini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Qendîl alanına geçen Canda yoldaşımız burada da özlü bir katılım sağlamıştır. Canda yoldaşımız Qendîl alanını gerillacılık tecrübelerini daha fazla artırdığı, askeri ve ideolojik olarak yetkin bir YJA Star militanı olmaya başladığı bir alan olarak ifade etmiştir. Devrim yürüyüşünü her zaman şehitler çizgisi ile kıyaslaya yoldaşımız, her zaman kendisini eksik hissetmiş, daha tempolu ve etkili bir mücadelenin sahibi olması gerektiğini belirtmiştir. Ancak bu şekilde şehitlerimizin hayallerini gerçekleştirebileceğini, onlara layık olabileceğini düşünmüştür.

Önderliğimizin üzerindeki tecridi kırmak ve fiziki özgürlüğünü sağlamak için 2019 yılında zindanlarda, ülkemiz ve dünyanın birçok yerinde geliştirilen açlık grevlerinin ölüm oruçlarına dönüştürüldüğü süreçte, eylemcilerin duruşundan derinden etkilenen Canda yoldaşımız bir PKK-PAJK militanı olarak öncülük misyonunu daha fazla yerine getirmesi gerektiğini düşünmüştür. Bunun için düşmana en etkili darbe vurabileceği Bakurê Kurdistan’a gitmeyi önermiştir. Önerisinin değerlendirildiği süreçlerde kendisini her anlamda zorlu bir mücadele için hazırlamaya başlayan yoldaşımız, hem birçok şehit yoldaşlarının hayalini gerçekleştireceğinin heyecanını yaşamış hem de onlara verdiği sözü yerine getireceği için haklı bir mutluluk yaşamıştır.

2019 yılında Serhed alanına geçen Canda yoldaşımız, gittiği günden itibaren emekçi, fedakâr ve cesur katılımı ile örnek bir duruşun sahibi olmuştur. Tek yoğunlaşması düşmana vuracağı darbe olan Canda yoldaşımız, bu yönlü çabalarını daha da derinleştirmiştir. Serhed alanında düşmana karşı geliştirilen birçok eylemde yer alarak sürecin ihtiyaçlarına cevap olmak istemiştir. Düşmanın birçok yerde halkımıza saldırdığı, kazanımlarına göz diktiği ve soykırım siyasetini sonuca götürmek istediği bir süreçte bir YJA Star gerillası olarak öncülük rolünü oynamıştır. Serhed alanında edindiği tecrübelerle kadın, erkek tüm yoldaşlarına öncülük etmeye başlayan Canda yoldaşımız, bir an bile bu duruşundan taviz vermeyerek özgür kadın çizgisinin yılmaz bir savaşçısı olmuştur. Düşmanın 20 Ekim 2022 günü Gilîdax’a bağlı Kirê Halac alanına yönelik başlattığı operasyona karşı fedaice savaşan Canda yoldaşımız, son nefesine kadar da Önderlik ve şehitler çizgisine bağlı kalmış ve şehadete ulaşmıştır. Yoldaşlığındaki dürüstlüğü, mücadeledeki keskinliği ve Önderlik ve özgür kadın çizgisine olan bağlılığıyla tüm yoldaşlarının saygısını kazanan Canda yoldaşımız her zaman bizlere öncülük yapmaya devam edecektir.

 

MAZLUM ROJHILAT

Mazlum yoldaşımız Rojhilatê Kurdistan’ın Maku şehrinde yurtsever, değerli bir ailemizde dünyaya gelmiştir. Hem yörenin hem de ailesinin yurtsever olmasından dolayı Mazlum yoldaşımız da bu temelde büyütülmüştür. Hareketimizi küçüklüğünden beri ailesi ve örgütleme çalışmalarına giden kadrolarımız şahsında tanımıştır. Gerillacılık Mazlum yoldaşımız için bir gizem ve merak konusu olmuştur. Her Kürt bireyi gibi Mazlum yoldaşımız da hâkim ulusun ötekileştirmesine ve hor görülmeye maruz kalmıştır.  Rejimin halkımız üzerindeki baskısı ve özünden uzaklaştırmaya dönük politikalarını fark etmiştir. Bunun için düşmana karşı büyük bir öfke duymuş, mücadele arayışına girmiştir. Kurdistan’da yürütülen bir mücadelenin olduğunu bilen Mazlum yoldaşımız, gelişen serhildanlar ve yaşanan şehadetlerden etkilenerek bir sorgulamaya girmiştir. Bir arayış içerisinde olan Mazlum yoldaşımız, ablasının saflarımıza katılmasıyla, Hareketimize olan ilgisi büyümüştür. Parti kaynaklarını okuyarak kendini geliştirmeye, Önder Apo’yu ve Hareketimizi anlamaya çalışmıştır. Ablasının katılımından bir yıl sonra kendisi de katılmak istemiş ama yaşının küçük olmasından kaynaklı katılımı uygun görülmemiştir. Mazlum yoldaşımız okuduğu sırada varlığını ve benliğini inkâr edip, rejimin ajanı haline geldikten sonra sistem içinde ilerlemenin mümkün olduğunu anlamıştır. Bu yaklaşımları ve anlayışları ret ederek, rejimin okullarında okumayı bırakmıştır. Arayışlarına cevap arayan Mazlum yoldaşımız, 2014 yılına kadar belli bir bilinç düzeyi kazanmıştır. İşgalcilerle etkili savaşımın ancak Kurdistan Özgürlük Mücadelesine katılarak verileceğine inanmıştır. 2015 yılında Serhed’te gerilla saflarına katılarak mücadeleye başlamıştır.

Katıldıktan sonra var olan sürecin bozulmasıyla yeni şervanlar eğitimi yarıda kalmış ve pratiğe başlamıştır. Her ne kadar eğitimi yarıda kalsa da PKK’de en büyük eğitim ortamı olan yaşamda, pratik içerisinde kendini eğitmiştir. Özellikle yoldaşlarının onunla bire bir yakından ilgilenmesi, sürekli olarak onu geliştirme çabaları Mazlum yoldaşımızı etkilemiştir. Parti’nin ve yoldaşlarının emeklerine layık olmak için elinden geleni yapmıştır. Dürüst, bağlı, sade katılımıyla yoldaşlarının takdirini kazanmıştır. Mazlum yoldaşımız, zeki yapısıyla yoldaşlarının öğrettiklerini çabucak kavrayarak pratiğe geçirmiş ve yetkin bir militan olmayı başarmıştır. Serhed alanında gelişen hamlesel sürece etkili bir şekilde katılmış ve işgalcilere vurulan darbelerde rol oynamıştır. Yurtsever halkımızın PKK militanlarına yaklaşımını gördükçe, mazlum halkımız için çok emek verilmesi gerektiğine inanmıştır.  Büyük bir komutan adayı olan Mazlum yoldaşımız, pratiğe ve sürece cevap olmuştur. Pratikte pişen Mazlum yoldaşımız edindiği tecrübelerle Medya Savunma Alanları’na geçmiştir. Zagrosların zor ve çetin coğrafyasında birçok alanda iyi bir performans sergilemiştir. Zagroslarda kaldığı sürede hem kendini hem de düşmanı daha iyi çözümleyerek tanımıştır. Burada da işgalcilerin tüm imha saldırılarına, en ön cephede karşılık vermiştir. Zagroslarda edindiği tecrübelerle etkili ve yetkin bir komuta olmuştur. Yoldaşların birbirine olan bağlılığını, yarışa girmişçesine birbirlerine olan desteklerini bu zor pratiklerde daha çok görmüştür. Yoldaşlığa müthiş bir anlam biçmiş ve bu hakikatin bir parçası haline gelmiştir. Önder Apo’nun ideolojisini şahsında yaşamsallaştırmak için büyük bir çabanın sahibi olmuştur. PKK’yi özgürlüğe giden yolun hakikati olarak tanımlayan Mazlum yoldaşımız ideolojik-örgütsel mücadelenin önemi fark etmiştir. Demokratik Modernite Gerillacılığında ideolojik, örgütsel, askeri anlamda daha fazla yetkinleşmek; sürece cevap olabilecek görev ve sorumlulukları üstlenmek için akademilerde eğitim görmüştür. İstekli, coşkulu ve istikrarlı katılımıyla akademilerden başarılı bir şekilde mezun olmuştur. Önderliğimize ve şehitlerimize layık bir pratik sergilemeyi temel mücadelesi haline getirmiştir. 2019 yılında, gerillacılığa başladığı Serhed alanına geçmiş. Cesur, atik ve tereddütsüz yapısıyla uzman bir gerilla olan Mazlum yoldaşımız, Önder Apo’nun fedai bir militanı olmuştur. Hareketimiz üzerindeki “Çöktürme Planı” çerçevesinde alandaki işgal saldırılarını boşa çıkartmak için büyük çaba sarf etmiştir. Türk ordusunun geliştirdiği operasyona karşılık etkili bir şekilde darbeler vuran Mazlum yoldaşımızın şehadeti bizleri derinden etkilediği gibi zafere olan inancımızı daha da güçlendirmiştir.”