1770’den bu yana Dünya’ya en çok yaklaşan kuyruklu yıldız

Gökyüzünde yıllardır takip edilen iki kuyruklu yıldız bugün ve yarın dünyaya çok yakın bir mesefeden geçecek.

Gökyüzünde yıllardır takip edilen iki kuyruklu yıldız bugün ve yarın dünyaya çok yakın bir mesefeden geçecek. Her ne kadar her iki kuyruklu yıldızın Dünya için bir tehlike oluşturmadığı belirtilse de, 246 yıldan bu yana ilk kez bir kuyruklu yıldız bu denli yeryüzüne yakınlaşıyor. 

252P/Linear ve P/2016 BA14 adlı iki kuyruklu yıldız bugün ve yarın dünyaya son 3 yüzyılda olmadığı kadar yakın bir mesafeden geçecekler. 252P/Linear adlı 230 metre kalınlığındaki yıldız bugün Dünya’ya 5,3 milyon kilometre mesafeden geçecek. 

P/2016 BA14 adlı kuyruklu yıldızın ise yarın Dünya’ya yaklaşık 3,5 milyon kilometre mesafeden geçmesi bekleniyor. Bu da, Dünya ile Ay arasındaki mesafenin yaklaşık 10 katına denk geliyor. 

Her iki yıldızın Dünya için herhangi bir tehlike oluşturmadığı bilinse de, 252P/Linear 1770 yılından bu yana Dünya’ya en fazla yaklaşan kuyruklu yıldız olma özelliğine sahip. Temmuz 1770’de Lexell adlı kuyruklu yıldız Dünya ile Ay mesafesinin 6 katı bir uzaklığa kadar gezegenimize yaklaşmıştı. 

1366 yılında ise Temple-Tuttle adlı kuyruklu yıldız 3 milyon kilometre kadar Dünya’ya yaklaşarak, geçmişti. 

Uzmanlar, önceleri basit göktaşı oldukları sanılan her iki kuyruklu yıldızın beraberlerinde göktaşları getirip getirmeyeceğini ise kestiremiyor.