30'u aşkın Fransız parlementerden Pınar Selek için çaðrı

30'u aşkın Fransız parlementerden Pınar Selek için çaðrı

Fransa'da 30'u aşkın parlamenter sosyolog ve kadın aktivist Pınar Selek için çaðrıda bulundu. Parlamenterler, Fransız ve Avrupa makamlarını "diplomatik düzeyde müdahaleye" çaðırdı.

Alternatif internet gazetesi Mediapart'ta yayınlanan ortak açıklamada, Pınar Selek hakkındaki davalar ve mücadelesine yer verilirken, bilirkişi raporlarına raðmen adli ve siyasi baskının 14 yıldır devam ettiði vurgulandı.

Selek'in iki buçuk yıl cezaevinde kaldıðı ve Aralık 2000'de tahliye edildiðinin hatırlatıldıðı metinde, Selek'e bu süre içerisinde geniş bir çevreden gelen yoðun desteðe dikkat çekildi.

Gelecek duruşmanın 24 Ocak'ta görüleceðinin de belirtildiði metinde, "Avrupa Konseyi ve Avrupa Ýnsan Hakları Mahkemesi'nin bulunduðu insan hakları vatanı Fransa'daki parlamenterler olarak, böyle bir haksızlık karşısında tepkisiz kalamayız" denildi.

Parlamenterler, "Tümü Pınar Selek'i aklayan önceki mahkeme kararlarına saygı göstererek 14 yıl önce başlayan bir prosedüre son verilmesi için Fransız ve Avrupa makamlarını diplomatik düzeyde müdahaleye çaðırıyoruz" diye belitti.

Fransız parlamenterler, 24 Ocak'taki duruşmanın sonuçlarının negatif olması halinde Selek'e siyasi sıðınma hakkı tanınması için yapılacak girişimlere Fransız hükümetinin desteðini istedi.

Metni imzalayanlar senatörler, ulusal parlamento üyeleri ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi üyelerinden oluşuyor.