Lübnan: 2 bine yakın kişi öldü, 240 bin kişi Suriye’ye kaçtı

Lübnan Sağlık Bakanı İsrail’in saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 1.974’e yükseldiğini açıkladı. Kriz masası ise yaklaşık 240 bin kişinin Suriye’ye kaçtığını bildirdi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırısında ölenlerin sayısının 127'si çocuk ve 261'i kadın olmak üzere 1.974'e yükseldiğini ve 9.384 kişinin de yaralandığını duyurdu. 

NASRALLAH’IN HALEFİ DE HEDEF ALINDI

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan üç İsrailli yetkili New York Times'a İsrail tarafından düzenlenen bir saldırının “Hasan Nasrallah'ın halefi olduğu düşünülen Haşim Safieddine'nin de aralarında bulunduğu üst düzey Hizbullah liderlerinin bir toplantısını” hedef aldığını belirtti. 

Lübnanlı L'Orient-Le Jour gazetesinin ulaştığı Hizbullah basın bürosunun herhangi bir açıklamada bulunmadığı belirtildi. 

İsrail medyasından alıntı yapan Sky News, Haşim Safieddine'i ortadan kaldırmak için düzenlenen saldırıda onlarca ton bomba kullanıldığını bildirdi. 

Saldırıdan birkaç dakika sonra bazı gazeteciler ve medya kuruluşları bu saldırının “Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldüren saldırıdan daha önemli” olduğunu iddia etti.

240 BİNE YAKIN KİŞİ SURİYE’YE KAÇTI

Lübnan Kriz Merkezi tarafından 1 Ekim 2024 tarihinde verilen rakamlara göre 23 Eylül'den bu yana 176.080 Suriye vatandaşı ve 63.373 Lübnan vatandaşı Suriye'ye kaçtı. Toplam sayı 239,453 kişi olarak verildi. 

BOMBARDIMANLARDAN KAÇANLARIN KULLANDIĞI GÜZERGAH VURULDU

Lübnan Ulaştırma Bakanı Ali Hamiye Reuters'e yaptığı açıklamada, İsrail'in cuma sabahı Lübnan'ın Suriye ile olan Masnaa sınır kapısı yakınlarındaki bölgeyi vurduğunu ve son günlerde İsrail bombardımanından kaçan yüz binlerce kişinin kullandığı bir güzergahı kestiğini söyledi.

Bakan, saldırının sınır kapısının hemen ötesinde, Lübnan topraklarında gerçekleştiğini ve 4 metre genişliğinde bir krater oluşturduğunu belirtti.

Perşembe günü İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee Hizbullah'ı Masnaa sınır kapısı üzerinden Suriye'den silah kaçakçılığı yapmakla suçladı. Ali Hamiye ise tüm sınır kapılarının hükümetin gözetimi altında olduğunu söyledi.

L’Orient Le Jour’a göre üç saldırı sınır kapısı çevresindeki bölgeyi hedef aldı. Uluslararası yolun iki kilometrelik kısmı tahrip edildi ve her iki yönde de trafiğe kapatıldı. Saldırılar sadece maddi hasara yol açtı.