9 Ekim Komplosu Kuzey Doğu Suriye'de protesto edildi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik gerçekleştirilen 9 Ekim Komplosu Kuzey Doğu Suriye'nin birçok kentinde yapılan eylemlerle protesto edildi.

9 EKİM KOMPLOSU

Halep Şehit Aileleri Meclisi Kadın Meclisi, şehit ailelerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti üyelerinin katılımıyla bir basın açıklaması yaptı. Şêxmeqsûd Mahallesi’ndeki Şehitler Meydanı’ndaki yapılan açıklama, Arapça olarak Şehit Aileleri Meclisi üyesi Fatima Ehmed ve Demokratik Eğitim ve Öğretim Komitesi (KPC-D) üyesi Zekiye Mistefa tarafından okundu.

Açıklamada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik komplonun birçok hegemonik ve emperyalist güç tarafından düzenlendiği belirtildi. Ayrıca, Türk devletinin Önder Abdullah Öcalan’a yönelik işkence ve soykırım sisteminin halkları hedeflediği vurgulandı. Açıklamada, Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanana kadar mücadelenin devam edeceği  kaydedildi.

 

QAMIŞLO

 

Cizre Kantonu Şehit Aileleri Kadın Meclisi, Qamişlo’nun Meyselûn Mahallesi’nde  gerçekleştirdiği protesto eylemiyle komployu kınadı. Basın açıklaması, Kuzey ve Doğu Suriye Şehit Aileleri Akademisi Yönetimi’nden Foza Yûsif ve Şehit Aileleri Meclisi üyesi Wafa Îsam tarafından Arapça olarak okundu.

Açıklamada, başta CPT olmak üzere tüm uluslararası örgütlere, Önder Abdullah Öcalan’a yönelik işkence ve soykırım politikalarının sona ermesi ve avukat görüşünün sağlanması için sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıldı.

 

HESEKÊ

Onlarca kişinin, üzerinde Önder Abdullah Öcalan’ın posterlerinin yer aldığı yeleklerle katıldığı yürüyüş, Til Hecer Mahallesi’ndeki İtfaiye Kavşağı’ndan başladı. Yürüyüşte Önder Abdullah Öcalan’ın posterleri ve Suriye Yurtsever Öğrenciler Birliği bayrakları taşındı.

Kevok (Güvercin) Kavşağı’nda sona eren yürüyüşte bir açıklama yapan Suriye Öğrenciler Birliği Yönetimi’nden Leyla Murad, 9 Ekim komplosunu kınayarak tüm gençlere, öğrencilere "Önder Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm" hamlesine katılma çağrısı yaptı. Açıklamanın ardından öğrenciler, komployu kınayan ve İmralı direnişini selamlayan sloganlar atarak şehitlerin mezarını ziyaret etmek üzere Dawudiyê köyündeki Şehit Dijwar Şehitliği’ne gitti.

 

TIL TEMIR

Til Temir'de PYD öncülüğünde sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti üyelerinin katılımıyla kitlesel bir halk toplantısı yapıldı. Til Temir Meclisi’nden Azar Ararat, Önder Abdullah Öcalan’a yönelik komployu ve bu komplonun bölge halkı üzerindeki etkisini anlattı. Azar Ararat, Özerk Yönetim’in, Önder Apo'nun fikir ve felsefesinin bir ürünü olduğunu ve bu fikirlerin bölge halkının özgürlüğünün teminatı olduğunu söyledi. Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için mücadeleyi büyütmeye çağırdı.

 

DÊRAZOR

Dêrazor Kantonu’nda Zenûbiya Kadın Topluluğu Meclisi, Hecin Halk Meclisi’nde komploya ilişkin bir seminer düzenledi. Onlarca kadının katıldığı seminerde, moderatörlüğü Zenûbiya Kadın Topluluğu Eğitim Komitesi üyesi Sefaa El Ehreş yaptı. Zenûbiya Kadın Topluluğu Sözcüsü Agirî Mihemed de, Önder Abdullah Öcalan’a yönelik bu komplonun aslında tüm halklara karşı yapılmış bir komplo olduğunu dile getirdi.

 

TEBQA

Tebqa Kantonu Gençlik ve Spor Meclisi Kadın Ofisi, Önder Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komployu kınamak için Cirni kentinde yürüyüş yaptı. Yönetim kurulu üyelerii, Genç Kadınlar Birliği üyeleri ve sivil kuruluşlarının katıldığı yürüyüş, Suriye’nin Geleceği Partisi binası önünden start aldı.

Yürüyüş, Devrimci Gençlik Hareketi'nin Cirni'deki merkezi önünde sona buldu. Açıklamayı Gençlik ve Spor Meclisi Kadın Ofisi Üyesi Ala Mihemed okudu.

Açıklamada, "Uluslararası komplo, Önder Apo'yu dünya çapında tarihi bir figür haline getirdi. Önder Abdullah Öcalan, geleceği okuyabildi ve Ortadoğu'nun tüm sorunlarına çözüm üretti. Aynı zamanda kapitalist modernite yerine demokratik moderniteyi önerdi" denildi.

Açıklamada, Önder Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için mücadele çağrısı yapıldı.

Eylem, "Bê Serok jiyan nabe" sloganıyla son buldu.