GÖRÜNTÜLÜ

Şakar: İmralı tecridini kıracak bir mücadele yürütülmelidir

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik işgalci Türk devletinin sürdürdüğü tecrit ve izolasyon 4’üncü yılına yaklaşırken Kürdistanlılar ve dostlarının eylem ve etkinlikleri artarak devam ediyor.

İMRALI TECRİDİ

1-10 Ekim tarihleri arasında “Küresel Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” hamlesi kapsamında İsviçre’nin birçok kentinde eylem ve etkinlikler düzenleniyor. 

Hamle kapsamında İsviçre’nin Basel kentinde bulunan Basel Demokratik Kürt Toplum merkezinde (CDK-BS) bir halk toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlarından Mahmut Şakar konuşmacı olarak katıldı.


Şakar komplonun 26. yıldönümüne girdiği bu dönemde büyük bir mücadelenin verildiğini ancak tecridi kıracak güçte olmadığına vurgu yaparak mücadelenin daha da yükseltilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Şakar, 14 yıl boyunca hiç bir avukatın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı ziyaret etmediğine vurgu yaparak: “Sizin de bildiğiniz gibi aile görüşleri de yapılmıyor. On yıl boyunca sadece 5 aile görüşü oldu. Biz avukatları olarak hukuki boyutuyla her zaman mücadele ediyoruz ama bu sadece hukukla hallolacak birşey değil. Önder Apo İmralı’ya getirildiğinden beri bir tecrit altında. Zamanla bu daha da ağırlaştırıldı. Adaya getirilen 5 tutsak arkadaş da İmralı tecrit sistemine dahil edildi. Tabi 2021 Mart’ın da itibaren haber alamadığımız için diğer tutsaklarla görüştürülüp görüştürülmediğini bilmiyoruz” dedi.

TECRİT ANCAK SİYASİ MÜCADELE İLE KIRILIR

İmralı‘da bir hukuk sisteminin olmadığını vurgu yapan Şakar “İmralı tecrit sistemi özel olarak kişiye özgü olarak tasarlandı. Bunun içinde hukuk alanında verilen mücadele önemli ama sonuç alıcı değil. Bütün çabalarımız bu alanın boş bırakılmamasıdır.  Hukuki mücadele önemli bir sonuç ancak ve ancak siyasi alan çalışmasıyla elde edilebilinir. Kürtler yıllardır mücadelesini sürdürüyor. Hiç bir zaman mücadeleden, direnişten vazgeçmediler. Kürtlerin bu mücadelesi komploda yer alan güçleri geriletti. Şimdi biz uluslararası kurumları göreve çağırıyoruz ama bu kurumlar başından beri bu komplonun bir parçasıydılar” dedi.

ÖZGÜRLÜĞÜ SAĞLAYACAK BİR MÜCADELE YÜRÜTMELİYİZ

Kürt halkının dostları tarafında geçen yıl 10 Ekim’de startı verilen “Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” hamlesi kapsamında yapılan eylem ve etkinliklerin önemli işlev üstlendiğine vurgu yapan Şakar “Yıllardır Kürt halkı her alanda mücadelesini sürdürüyor. Geçen yıl başlatılan kampanya oldukça anlamlı ve ses getirdi. Dünyanın her tarafında Önder Apo’nun paradigması ve mücadelesi artık biliniyor. Bu yıl boyunca çok önemli eylemlere imza atıldığını söyleyebiliriz. Ancak şunu da ifade edelim. Bu mücadelemiz özgürlüğü sağlayacak güçte değildi. Yeni dönemde temel görevimiz mücadeleyi yükseltip Önder Apo üzerindeki tecridi kırmalıyız ve özgürlüğünü sağlamalıyız” şeklinde konuştu.

Toplantı, katılımcıların görüşlerini ifade etmesi ve sorulan sorulara Avukat Mahmut Şakar’ın cevap vermesinin ardından sona erdi.