Cumartesi Anneleri Düzgün Tekin için buluştu

Cumartesi Anneleri, 29 yıl önce Türk devletinin gözaltında katlettiği Düzgün Tekin için buluştu.

CUMARTESİ ANNELERİ

Cumartesi Anneleri/İnsanları, gözaltında kaybedilen ve katledilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için 1019’uncu kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi.

Bu haftaki eylemde, 29 yıl önce İstanbul’da gözaltında kaybedilen Düzgün Tekin’in akıbeti soruldu. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Cumartesi Anneleri’nin dün görülen duruşmasında beraat kararı verilmesine rağmen, açıklama yapılan noktanın hâlâ polis bariyerleriyle çevrilmesine tepki gösterdi.

Gülseren Yoleri,  Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Tekstil-İş Sendikası 2 No’lu Şube delegesi olan Düzgün Tekin’in (21), 21 Ekim 1995 tarihinde İstanbul Güneşli'deki Evren Mahallesi'ndeki abisinin evinden Bayrampaşa’daki işyerine gitmek üzere ayrıldıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamadığını söyledi. Yoleri, Tekin'in ailesine bir haftadır polis tarafından takip edildiğini söylediğini, kendisini takip eden araçlardan birinin plakasının 34 F 6676 olduğunu ve plakanın yazılı olduğu kağıdı eve bıraktığını kaydetti. Yoleri, "Evdekiler de içinde sivil giyimli şahısların bulunduğu bir otomobilin günlerdir evlerinin önünde beklediğini görmüştü. Tekin kaybedildikten sonra evin önünde bekleyen otomobil de bir daha gelmedi” dedi.

 Gülseren Yoleri, olaydan yaklaşık 18 ay sonra Kasım Açık adlı itirafçının Tekin’in JİTEM birimi tarafından sorgulanarak öldürüldüğünü ve bedeninin Edirne yakınlarındaki bir askeri alanda bulunan Çadırkent çöplüğüne gömüldüğünü açıkladığını söyledi.

 Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Ali Ocak ise "Düzgün Tekin’in akıbeti ne oldu? Elif Tekin ve Veli Tekin’in bıraktığı yerden mücadeleye devam edeceğiz" dedi.