MKG, Eylül ayı raporunu açıkladı

MKG, Eylül ayında 9 kadın gazetecinin gözaltına alındığını duyurdu.

MKG EYLÜL RAPORU

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Eylül 2024 raporunda, basın özgürlüğüne yönelik baskı ve tehditlerin her geçen gün arttığı belirtti. Bu süreçte savaş politikalarının ve yoksulluğun derinleşmesinin de önemli bir rol oynadığı ifade edildi.

Raporda “Kadın gazeteciler, haber yaptıkları için sürekli yargı baskısına maruz kalırken, sahada ise polis, asker ya da çetelerin engellemeleriyle karşılaşıyor” denildi. 

Colemêrg’de uyuşturucu ve fuhuşa yönelik yaptığı haberler nedeniyle JINNEWS muhabiri Rabia Önver’in evinin basıldığına dikkat çekilen raporda, “Bu olay baskıların sistematik bir boyuta ulaştığını gösteriyor” diye belirtildi.

Kadın gazetecilere yönelik ihlaller şöyle sıralandı: “2 gazeteci saldırıya uğradı, 2 gazetecinin evine baskın düzenlendi ve 2 gazeteci gözaltına alındı. Ayrıca 4 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı, 1 gazeteci tehdit edildi ve 2 gazetecinin haber takibi engellendi. Eylül ayı 1 kadın gazeteci tutuklandı ve 2 gazeteci hakkında yakalama kararı çıkarıldı. 2 gazeteci hakkında soruşturma açıldı ve 1 gazeteciye dava açıldı. Toplamda 9 gazetecinin yargılaması devam ederken, bir gazeteciye toplamda 14 bin 160 TL para cezası verildi.” 

TUTSAK GAZETECİLER

*Elif Ersoy: Yürüyüş Dergisi Yazı İşleri Sorumlusu

*Hatice Duman: Atılım Gazetesi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü

*Özlem Seyhan:  Gazeteci

*Tülay Canpolat: Sabah Gazetesi Ankara Muhabiri

*Selamet Turan:  Gazeteci

*Özden Kınık: Eski TRT Çalışanı

*Lütfiye Burcu Kara: Mücadele Birliği Gazetesi Muhabiri