Gardiyan işkencesinden tecrit işkencesine!

Serdal Bozkurt, Tekirdağ 2 Nolu Hapishanesi’ndeki gardiyan işkencesinden kurtulan kardeşi Abdülkadir Bozkurt’un bu defa da sevk edildiği Çorlu Karatepe Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde tecrit işkencesine maruz bırakıldığını duyurdu.

TECRİT İŞKENCESİ

AKP-MHP yönetimindeki Türkiye hapishanelerinde siyasi tutsaklara yönelik tecrit dayatması bir intikam mekanizmasına dönüştü. Gardiyanların defalarca saldırısına uğradığı Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi’nden ailesinin, avukatlarının ve DEM Parti milletvekillerinin yoğun çabası sonucunda sevk edilen siyasi tutsak Abdülkadir Bozkurt’un, bu defa tecrit koşullarının daha ağır olduğu Çorlu Karatepe Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’ne konulduğu ortaya çıktı. ANF’ye konuşan Abdülkadir Bozkurt’un abisi Serdal Bozkurt, gardiyanların işkencesinden kurtulan kardeşinin şimdi de tecrit işkencesiyle karşı karşıya kaldığına işaret etti.

BİR İŞKENCEDEN DİĞERİNE: ÖNCE DARP SONRA TECRİT!

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi’nde bir tutsağın gardiyanlar tarafından darp edildiğine tanık olan ve hapishane idaresinin bu konuda yalan beyan vermesi yönündeki baskılarını kabul etmeyen Abdülkadir Bozkurt, iki kez gardiyanların işkencesine maruz kaldı, kuş kafesine benzeyen bir hücreye konuldu ve ölüm ile tehdit edildi. Ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde helallik isteyen Bozkurt, başına gelebilecek her olumsuzluktan kendisini tehdit eden hapishane müdürü, başgardiyan ve psikoloğun sorumlu olacağını kaydetmişti. Bu telefon görüşmesinden sonra harekete geçen abisi Serdal Bozkurt, Adalet Bakanlığı’na defalarca dilekçe göndererek, kardeşinin can güvenliği olmadığını, aile olarak ikamet ettikleri Urfa’ya ya da yakın illerdeki bir hapishaneye sevk edilmesini talep etmişti. Avukatların ve DEM Parti milletvekillerinin araya girmesiyle sevki gerçekleşen Abdülkadir Bozkurt, bu defa ağırlaştırılmış tecrit koşulları nedeniyle kuyu tipi olarak adlandırılan ve çok sayıdaki siyasi tutsağın sevk talebiyle bedenini açlığa yatırmak zorunda kaldığı Çorlu Karatepe Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’ne sevk edildi.

ADALET BAKANLIĞININ SEVKTEN ANLADIĞI…

Adalet Bakanlığı’na defalarca kardeşinin aileye yakın bir hapishaneye sevk edilmesi yönünde talepte bulunduğunu belirten Serdal Bozkurt, ancak yine Tekirdağ’da bulunan ve daha ağır tecrit koşullarının hüküm sürdüğü Çorlu Karatepe Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’ne sevk edildiğini anlattı. Yaklaşık 15-20 gün önce sevk edilen kardeşinin resmen ağırlaştırılmış müebbet koşullarında tutulduğuna dikkat çeken Bozkurt, şöyle konuştu: “Kardeşimin psikolojik durumu zaten Tekirdağ 2 Nolu Hapishanesi’nde uğradığı saldırılar ve baskılardan dolayı bozuktu. En son onu ziyaret ettiğimde yine gardiyanlar tarafından darp edilmişti. Darp raporu alma talebi zaten çok geciktirilmişti ve sevki de tam görüş gününe denk getirildiği için hastaneye gidemedi. Ben gördüğümde vücudunda hâlâ morluklar vardı ve durumu iyi değildi. Sevki gerçekleştirildikten sonra bir de üzerine tecrit koşulları eklenince psikolojisi daha da kötüleşti. En son Karatepe Yüksek Güvenlikli Hapishanesi psikoloğu ile görüştüğünde onun hastaneye sevkini istemiş ancak iki haftadır sevk edilmiyor.”

‘YÜZDE 94 ENGELLİ BABAM 8 YILDIR KARDEŞİMİ GÖREMİYOR!’

Hapishanenin uzak olmasından dolayı yüzde 94 engelli olan babasının tam 8 yıldır kardeşini göremediğini de anlatan Bozkurt, burada sadece kardeşine değil aileye de zulüm uygulandığını vurguladı. Kardeşinin en son ablasıyla telefonla görüştüğünü ve buradaki koşulların daha da ağır olduğunu aktardığını paylaşan Bozkurt, “Kardeşim 6 metrekare bir tecrit hücresinde tutuluyor. Günde 1.5 saat havalandırmaya çıkarılıyor ama hiç insan yüzü görmüyor. Sosyal alan yok, hiçbir şey yok. Bizim zaten elimiz kolumuz bağlı, her hafta gidemiyoruz. Kardeşimin bize yakın bir hapishaneye sevkini talep ederken Adalet Bakanlığı’na özellikle babamın engelli raporunu da gönderdim. Ama dikkate alınmamış.

‘KARDEŞİMDEN RESMEN İNTİKAM ALINIYOR!’

Kardeşim de defalarca dilekçe yazdı ve Urfa’ya ya da Urfa’ya yakın illere sevkini istedi. Ama bu defa Urfa’ya 1400 kilometre uzaktaki tam tecrit koşullarının dayatıldığı Çorlu Karatepe Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’ne sevk edildi. Ben artık kardeşimin özel bir uygulamaya tabi tutulduğunu düşünmeye başladım. Tekirdağ’da darp ve tehdit, Karatepe’de ise tecrit ediliyor. Resmen intikam alınıyor. Şu anda psikolojisi de iyi olmadığı için biz can güvenliğinden endişe ediyoruz. Daha yeni bir hasta tutsak hapishanede hayatını kaybetti, kardeşimin de aynı akıbete uğramasını istemiyorum. Bu konuyla ilgili Adalet Bakanlığı’na tekrar yazdım ama bir türlü cevap alamadım. Psikolojik durumundan ötürü kardeşimin derhal tekli tecrit hücresinden çıkarılmasını ve bizim bulunduğumuz Urfa veya çevresindeki bir hapishaneye sevk edilmesini istiyorum” vurgusunda bulundu.