40. yıldönümünde Arjantin cuntası protesto ediliyor

İsveç'in başkenti Stockholm'de Arjantin'deki askeri darbe dün Medborgarplatsen'de düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

24 Mart 1976 tarihinde Arjantin'de General Jorge Videla önderliğinde askerlerin gerçekleştirdiği darbe bugün Arjantin ve dünyanın değişik ülkelerinde yapılacak gösterilerle protesto ediliyor. 1983 yılına kadar süren ve “Kirli savaş” olarak adlandırılan faşist cunta döneminde işkence, suikast ve cinayetler sonucu 30 bin Arjantinli katledilmişti.

İsveç'in başkenti Stockholm'de Arjantin'deki askeri darbe dün Medborgarplatsen'de düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

Dün akşam saatlerinde bir araya gelen bir grup Arjantinli, ellerinde askeri darbe ile yeni hükümet ve başbakanı protesto eden pankartlar taşıdı ve aynı içerikte sloganlar attı.

Eylemin örgütlenmesine önderlik eden Nestor Garcia, ANF'ye yaptığı açıklamalarda 1976 yılında ülkeyi savaş alanına döndüren askeri cuntayı protesto etmek Arjantin ve Latin Amerika ülkelerinin yanı sıra 24 Mart Perşembe günü Almanya, Hollanda, İtalya, Fransa, Ispanya'da askeri cuntayı protesto eylemleri yapılacağını söylüyor.

KORKUNÇ, ANLATILMASI GÜÇ İŞKENCELER YAPTILAR

Askeri darbeden tam üç gün sonra 27 Mart 2016 tarihinde yol ortasında askerler tarafından kaçırıldığını ve aylarca toplama kampında işkenceden geçirildiğini söyleyen Garcia, “10 ay boyunca beni bir yatağa zincirlediler. Korkunç, anlatılması güç işkenceler yapıldı. Her akşam gelip beni işkenceye alıyorlardı. Kadınlara tecavüz ediyorlardı. Ben şanslıydım. Beni öldürmediler. Ama pek çok insanı işkence yaparak katlettiler. İşkenceleri askerler yapıyordu” diyor.

Katledilen 60 bin kişiden bazılarının da yakılarak ve denizlere atılarak katledildiğini söyleyen Garcia, kendisinin hiç bir suç işlemediği halde sırf sendikacı olduğu için tutuklandığını belirterek şunları söylüyor:

“Askeri cunta geldiğinde ben 26 yaşındaydım. Hem üniversitede okuyor hem de metal ve tekstil sanayinde çalışan işçileri örgütleyen sendikalarda çalışıyordum. İşçi ve emekçilerden yana olduğum için beni kaçırdılar. Tam üç ay ailem benden haber alamadı. Bu nedenle annem kayıplar için ilk eylemlerin yapılmasına öncülük eden Plaza de Mayo Annelerinden biridir. 3 ay sonra ailemin toplama kampında tutulduğumdan haberi oldu ve daha sonra da beni cezaevine yolladılar.”

YARGILANMADAN SERBEST BIRAKILDIM

Cezaevinde tutulduğu 4 yıl zarfında hiç yargı karşısına çıkarılmadığını ve yargılanmadığını söyleyen Garcia, “Cunta döneminde insanları tutuklamak ve cezaevlerinde tutmak için yasalara ihtiyaç yoktu. İstedikleri kişileri istedikleri zaman tutuklayabiliyorlardı. Beni de keyfi bir biçimde 4 yıl cezaevinde tutuktan sonra serbest bıraktılar” şeklinde konuşuyor.

Garcia, İsveç'e nasıl geldiği sorusunu ise “Annem Plaza de Mayo eylemlerini başlatan kadınlardan biriydi ve çok aktifti. İsveç Büyükelçiliğine giderek görüştü ve bana İsveç'e gelmem için vize aldı. İsveç Hükümeti beni buraya siyasi mülteci olarak Ocak 1980'de getirtti” diyor.

Darbeye katılan ve o dönemde suç işleyenlerin tamamına yakının adalet karşısına çıkarıldığını ve cezalandırıldığını söyleyen Garcia, yeni hükümetin ceza alan cuntacıları korumaya çalışmakla suçlayarak şunları kaydediyor:

İNTİKAM DEĞİL ADALET 

“Daha önceki Hükümet ve Başbakan Cristina Fernandez cunta döneminde suç işleyenlere af getirilmesi uygulamalarına son verdi. Bunu yaparken de sorunun intikam değil adaletin yerini bulması olduğunu, suç işleyenlerin cezalarını çekmeleri gerektiğini söyledi. Ama son seçimlerde geçtiğimiz yıl iş başına gelen yeni liberal hükümet ve onun başbakanı Mauricio Macri bu anlayışlara boş verdi. Cunta döneminde suç işleyenlerden bazıları evlerine gidebiliyor. Bu konu çok hassas ve halk katillere ayrıcalık tanınmasına tepki gösteriyor.”

Cuntanın yıl dönümünde ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın Arjantin'e gitmesine tepki gösteren Garcia, “Cuntanın arkasında ABD'nin olduğunu tüm Arjantin halkı biliyor. Bu nedenle Obama'yı Arjantin'de görmek istemiyor. ABD her şeyden önce darbeyi desteklediği için Arjantin halkından özür dilemeli” diyor.

OBAMA'NIN ZİYARETİ HAKARET VE PROVOKASYON

Obama'nın Arjantin ziyareti öncesi Beyaz Saray'ın 1976-1983 yılları arasında diktatörlük dönemindeki arşivlerdeki gizliliğin kaldırılacağını açıklaması halkın tepkileri yatıştırmaya yetmedi. Meydanlara çıkan halk Obama ve ABD'yi protesto ediyor.

Nestor Garcia, başkent Buenos Aries'te yapılacak Cunta ve ABD'yi protesto gösterisine 1 milyon kişinin katılacağı tahmininde bulunurken, Obama'nın ziyareti Plaza de Mayo Anneleri'nin tepkisine yol açtı.

ABD'nin cuntanın yönetimi ele geçirmesi için generallere verdiği desteği hatırlatan Plaza de Mayo Anneleri Başkanı Hebe de Bonafini, darbenin yıldönümünde Obama'ın Arjantin'i ziyaret etmesini Arjantin halkına yönelik bir hakaret ve provokasyon olarak niteledi.

Nobel Barış Ödüllü Perez Esquivel de Obama'ya bir mektup yazarak Arjantin'e yapılacak ziyaretini ertelemesini talep etmişti.

...