59 STK’den Yemen’deki ateşkese ‘ihtiyatlı’ selamlama

Yemen’de Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun tek taraflı geçici ateşkesi 59 sivil toplum örgütü tarafından “ihtiyatlı” bir şekilde selamlandı.

Aralarında Oxfam, CARE International, Dünya Doktorları, Action contre Faim gibi örgütlerin olduğu 59 sivil toplum kuruluşu, ateşkese ilişkin ortak bir açıklama yaptı.

Açıklamada “Yemen’de düşmanlıklara son verilmesi için Suudi Arabistan Krallığı’nın duyurduğu geçici ateşkesi ihtiyatlı bir şekilde selamlıyoruz” denildi.

STK’ler çatışmanın tüm taraflarını “ısrarlı” bir şekilde çatışmalara son vermeye ve sahada derhal ateşkesi uygulamaya çağırdı.

İran’ın desteğindeki Husi milisleri, Perşembe günü yaptığı açıklamada ateşkesi reddederek, koronavirüs salgınının yayılmasını engelleme hedefiyle yapıldığı belirtilen ateşkesin “manevra” olduğunu savundu.

ABD ve Fransa da ateşkesi selamladı ve Husileri ateşkese dahil olmaya çağırdı.

Dünyanın en ağır insanlık krizinin yaşandığı Yemen’de korkulan oldu. İlk vaka güneyde, hükümet güçlerinin kontrolündeki Hadramud vilayetinde tespit edildi. İnsani örgütler, beş yıldır savaş halindeki bu ülkede salgının felaket sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

59 STK, “Bir ateşkes tek başına Covid-19’un Yemen’de yayılmasını durdurmaya yetmez” diyerek, tarafları derhal insani örgütlerin girişini kolaylaştırmaya çağırdı. Açıklamada, “Uluslararası toplum da Yemen’deki insani programların tümüne mali yardımı arttırmalı” denildi.

Yemen’de iki yerel güç savaş halinde; Husiler ile hükümet güçleri. Hükümet güçlerini Suudiler desteklerken, Husiler de İran’ın desteğini alıyor. Her iki bölgesel gücün nüfuz savaşına dönen ülke, dünyanın en ağır insanlık krizini yaşıyor. Yemen savaşında şimdiye kadar onbinlerce kişi hayatını kaybetti. Çoğu sivillerden oluşuyor. Nüfusun üçte ikisinden fazlasına denk gelen 24 milyon dolayında kişi temel insani yardıma muhtaç durumda.