Çin, Bebinca tayfununa hazırlanıyor

Çin’de Bebinca tayfunu ülkenin yoğun nüfuslu doğu kıyısına ve ekonomi başkenti Şanghay’a yaklaşırken yetkililer uçuşları iptal etti. Ülke şiddetli yağışlara hazırlanıyor.

Afet Yönetimi Bakanlığı'na göre tayfunun pazar akşamı ile pazartesi sabahı arasında Şanghay da dahil olmak üzere karaya ulaşması bekleniyor. Bakanlık, tayfunun pazar ve salı günleri arasında çok şiddetli, hatta “sağanak” yağmura neden olabileceği uyarısında bulundu.

Açıklamaya göre yetkililer cumartesi günü “kilit bölgelerde” koruma önlemlerini “belirlemek ve konuşlandırmak” için bir araya geldi.

Resmi Xinhua haber ajansının cumartesi günü bildirdiğine göre, tayfunun gelişinin ülkede resmi tatil olan Sonbahar Ortası Festivali'ne denk gelmesiyle Afet Yönetimi Bakanlığı, “hareketliliğin yüksek ve risklerin önemli olacağı” göz önünde bulundurularak yetkilileri dikkatli olmaya çağırdı.

Su Kaynakları Bakanlığı cumartesi günü Şanghay ve doğudaki Jiangsu, Zhejiang ve Anhui eyaletlerinde sel risklerine karşı dördüncü seviye (en düşük) acil durum operasyonları başlattı.

Pazar günü meteoroloji servisi, Şanghay'daki bazı semtler ve komşu eyaletlerdeki bazı bölgeler için dört seviyeli sistemdeki en yüksek ikinci seviye olan turuncu tayfun uyarıları yayınladı.

Pazar günü Şanghay yetkilileri, bölge sakinlerini tayfunun etkilerine karşı “yüksek rakımlarda” ve “ulaşım, altyapı ve tarımda” mümkün olan tüm önlemleri almaya çağırdı.

Devlet medyası CCTV'nin bildirdiğine göre, Şanghay yönünde ve Şanghay'dan kalkan tüm uçuşlar pazar günü yerel saatle 8.00'den itibaren iptal edildi.

Yetkililere göre, eylül ayı başlarında bir başka tayfun olan Yagi, Çin'in güneyindeki Hainan adasını vurarak en az dört kişinin ölümüne ve 95 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Uzmanlar iklim değişikliği nedeniyle tayfunların kıyıya daha yakın oluştuğunu, daha hızlı şiddetlendiğini ve karada daha uzun süre kaldığını belirtiyor.

Çin, küresel ısınmaya katkıda bulunan sera gazlarının dünyadaki en büyük yayıcısı konumunda.

Öte yandan Japon Meteoroloji Ajansı'na göre Bebinca cumartesi gecesi Japonya'nın Amami (güney) adasının üzerinden de geçti. Meteoroloji ajansı, saatte 198 km hızla esen rüzgarlarla birlikte gelen “şiddetli yağmur nedeniyle toprak kayması riski” uyarısında bulundu.

Filipinler'de yetkililerin pazar günü yaptığı açıklamaya göre, cuma günü ülkenin merkezini ve güneyini şiddetli rüzgarlar ve sellerle vuran tropikal fırtına Bebinca'nın neden olduğu ağaç devrilmesi sonucu altı kişi hayatını kaybetti.