Çin ile ABD Covid-19 için işbirliğini sürdürecek

ABD, Covid-19 salgını nedeniyle ağır suçlamalar yönelttiği Çin yönetimi ile virüsün yayılmasına karşı mücadelede işbirliğine devam edileceğini duyurdu.

Aralık ayında Çin’in Wuhan şehrinde başlayan yeni tip korona virüsünün yol açtığı salgın nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından bu ülkeye sert eleştiriler getirilmişti. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’in salgını ‘gizleyerek’ ve karantina uygulamalarını geç başlatarak, salgının tüm dünyaya yayılmasına yol açtığı suçlamasında bulunuyor.

ŞEFFAFLIK ÇAĞRISI

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, bakan Mike Pompeo’nun Çin Komünist Partisi’nin en üst düzey yöneticisi Yang Jiechi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği duyuruldu.

Pompeo’nun görüşmede, “Covid-19 ve gelecekteki diğer salgınlarla mücadele için tam bir şeffaflık ve bilgi paylaşımının sağlanması gerektiği” mesajı verdiği savunuldu.

İŞBİRLİĞİ SÜRECEK

Görüşmede her iki tarafın salgınla mücadelede karşılıklı işbirliğinin güçlendirilmesinden yana olduklarını belirttikleri vurgulandı.

Çin medyasında yer alan haberde ise, Yang Jiechi’nin ‘Pekin yönetiminin Covid-19 hakkında bilgi ve tecrübe paylaşımını devam ettirmeye hazır olduğu’ mesajı verdiği duyuruldu.

 İki ülke yöneticileri arasında haftalarca süren karşılıklı suçlamalarla artan gerginlik, Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında Mart ayı sonunda yapılan bir görüşme sonrasında dinmişti. Ancak bu hafta içinde hem Pompeo hem de Savunma Bakanı Mark Esper’den Çin’e yönelik sert eleştiriler gelmişti.