İngiltere’de binlerce doktor greve gidiyor

İngiltere’de hayat pahalılığı krizinin derinleştiği bir sırada binlerce hastane doktoru daha iyi ücret talebiyle temmuz ayında beş günlük greve gidecek.

Bir tür stajyer statüsüne sahip olan "junior doktorlar" birkaç aydır grevleri artırıyor ve bu da acil olmayan birçok tıbbi randevunun ertelenmesine neden oluyor.

En son haziran ortasında doktorlar greve gitmişti. Hastane doktorlarını temsil eden BMA sendikasına göre 13 Temmuz günü saat 07.00’den itibaren beş gün boyunca yeniden greve gidilecek. Bu da bir halk sağlığı hizmeti olan NHS tarihindeki en uzun süreli grev olacak.

Birleşik Krallık'ta üniversiteden yeni mezun olmuş genç doktorlardan sekiz yıldan fazla deneyime sahip pratisyen hekimlere kadar “junior doktorlar”, hastane doktorlarının yaklaşık yarısını oluşturuyor.

BMA'dan Robert Laurenson ve Vivek Trivedi, "NHS tarihindeki en uzun doktor grevini duyuruyoruz, ancak bu tarih kitaplarına geçecek bir rekor değil" dedi.

Her iki sendikacı, "NHS, bu ülkenin en gurur duyduğu şeylerden biri ve onun çökmesine izin vermekten memnun görünen bir hükümetimiz olması utanç verici" diye ekledi.

BMA sendikası, junior doktorların sağlık hizmetlerine kemer sıkma önlemlerinin uygulandığı 2008'den bu yana gerçek anlamda ücretlerinin yüzde 26'sını kaybettiğini belirtiyor.

Sendika, ücretlerde yüzde 35 artış talep ederken, hükümet karşı çıkıyor. Kemer sıkma politikaları ve Covid salgınının sonuçları ile zayıflamış NSH, derin bir krizden geçiyor.

BMA rakamlarına göre, Nisan ayında İngiltere'de yaklaşık 7,42 milyon kişi tedavi olmayı bekliyordu ve 3 milyondan biraz fazla hasta 18 aydan fazla bir süredir bekliyor.

Birleşik Krallık'ta enflasyon satın alma gücü üzerinde baskı oluştururken, doktorlar ve sağlık görevlilerinin yanı sıra hemşireler tarafından iş bırakma eylemleri arttı.

Fiyatlardaki artış, durgunluk tahminlerine meydan okuyarak yıllık bazda yüzde 9 ile çok yüksek bir seviyede bulunuyor. Bu durumun toplumsal taleplerin yeniden canlandırması bekleniyor. Temmuz ayında demiryolu işçileri de grevlere gitmeye hazırlanıyor.