İran ABD ile dolaylı görüşmeleri doğruladı

İranlı bir diplomat, Umman’ın arabuluculuğunda Tahran ile Washington arasında özellikle tutuklu değişimi konusunda dolaylı görüşmelerin olduğunu doğruladı.

AFP’nin haberine göre İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Umman Sultanlığı'nın başkenti Maskat'ta yapılan görüşmelerin "gizli olmadığını" söyledi.

Kanani’nin, Tahran ve Washington arasında ilerleme kaydedildiğine dair basında çıkan haberlerle ilgili bir soru üzerine bu ifadeleri kullandığı bildirildi.

Haftalık basın toplantısında konuşan Kanani, "ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının kaldırılmasına ilişkin görüşmeleri hızlandırmak amacıyla Ummanlı yetkililerin çabalarını memnuniyetle karşıladık ve bu arabulucu aracılığıyla karşı tarafla mesaj alışverişinde bulunduk" dedi.

Kenani, "Görüşmeler bu çerçevede devam ediyor" diye ekledi.

Tahran ve Washington, İran İslam Devrimi'nin ardından 1980'den bu yana resmi diplomatik ilişkide bulunmuyor.

Son günlerde iki ülkenin 2015 nükleer anlaşmasının yerine geçecek yeni bir anlaşmayı imzalamaya yakın olduklarına dair basında birçok iddia ortaya atıldı. ABD'nin 2018'de tek taraflı olarak çekilmesinden bu yana nükleer anlaşma can çekişiyor.

İran resmi haber ajansı IRNA aktardığına göre İran'ın BM temsilciliği Cuma günü yaptığı açıklamada "JCPOA'nın (anlaşmanın kısaltması) yerini alacak bir geçici anlaşma yok ve böyle bir şey gündemde değil" şeklinde tepki gösterdi. Beyaz Saray da basında çıkan haberleri "yanlış" olarak nitelendirdi.

Tahran, ABD tarafından 2018'den bu yana uygulanan ve ekonomisi üzerinde ciddi etkileri olan yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

Kenani’ye göre Umman'ın arabuluculuğu, "müzakerelerin devam ettiği" bir esir değişimini de kapsıyor. Kenani, "Karşı taraf da bizimle aynı ciddiyeti gösterirse yakın gelecekte bir sonuca ulaşabiliriz" dedi.

Aralarında Ekim 2015'te tutuklanan ve casusluk suçlamasıyla on yıl hapis cezasına çarptırılan işadamı Siamak Namazi'nin de bulunduğu en az üç İran asıllı Amerika vatandaşı İran'da tutuklu bulunuyor.

İran ise 2022 yılında, bazıları Tahran'a uygulanan "ABD yaptırımlarını delmekle" suçlanan "onlarca" vatandaşının ABD'de tutuklu olduğunu belirtiyor.

Geçtiğimiz haftalarda İran altı Avrupalı mahkûmu serbest bıraktı ve bunun karşılığında Belçika’da “terörizmden” hüküm giymiş bir İranlı diplomatı geri aldı.

Kanani ayrıca Beyaz Saray'ın İran'ın Rusya'ya "insansız hava aracı fabrikası kurmak" üzere ekipman tedarik ettiği yönündeki açıklamasını da yalanladı.

Sözcü, "Ukrayna'ya karşı savaşta kullanılmak üzere Rusya'ya silah ihraç ettiğimiz yönündeki her türlü suçlamayı reddediyoruz" dedi.