İran’da bir kişi, protestolarda akrabasını öldüren polisi aracıyla ezdi

İran’da “Jin jiyan azadî” isyanı sırasında katledilen bir çocuğun akrabası, fail olduğu belirtilen polisi aracıyla çarparak öldürdü.

Geçen yıl protesto eylemleri sırasında polis tarafından katledilen Kian Pirfalak isimli çocuk için ülkenin güneyindeki İzeh kentinde bir anma etkinliği yapıldı.

Kian Pirfalak, başka altı kişiyle birlikte kasım ayında katledilmişti.

Anmanın yapıldığı sırada çocuğun bir akrabasının, katil olduğu belirtilen polisin üzerine kasıtlı bir şekilde aracını sürdüğü ifade edildi.

Tasnim’e göre bölgesel polis sorumlusu albay Hojjat Sefidpust, "Muhalefetin Kian Pirfalak'ın doğum gününde güvensizlik yaratmak için yaptığı bir çağrıdan sonra bir polis öldürüldü” dedi.

İran medyası, polisi aracıyla ezen kişi, Pirfalak’ın annesinin bir kuzeni olduğunu belirtti. Polise çarpan kişinin de İran devlet güçleri tarafından öldürüldüğü bildirildi.

İran devlet medyası kasım ayında 7 eyleminin ölümünden “teröristleri” sorumlu tutmuştu ancak çocuğun annesi katillerin güvenlik güçleri olduğunu söylemişti.

Adli yetkililer de 7 Nisan’da yaptığı açıklamada 7 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan bir kişiye idam cezası verildiğini açıklamıştı.

Eylül 2022’de Tahran’da Jina Emini isimli Kürt genç kadının ahlak polislerince katledilmesinden sonra başlayan benzeri görülmemiş isyan sırasında yüzlerce kişi devlet güçleri tarafından katledildi, onbinlercesi tutuklandı. Bazı eylemciler idam cezasına çarptırıldı. İran’da göstermelik birkaç dakikalık duruşmalarla idam cezaları sıklıkla verilirken, gözaltı ve tutuklama sırasında ağır işkenceler yaşanıyor. İşkence ile zorla itiraflarda bulundurmak da İran devletinin sistematik olarak başvurduğu insanlık dışı bir yöntem olarak biliniyor.