İran'da ilk sonuçlar Ruhani'nin kazandığını gösteriyor

İran’da Cuma günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin henüz nihai olmayan sonuçlarına göre mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani geniş bir şekilde önde gidiyor.

İçişleri Bakanlığı’nın 25.9 milyon oyun sayılması ardından verdiği ilk sonuçlara göre Ruhani oyların 14.6 milyonunu elde ederken, rakibi İbrahim Reisi’ye ise 10.1 milyon kişi oy verdi.

Henüz kesin olmayan bu sonuçlar, Ruhani’nin oyların yüzde 56’sını, Reisi’nin ise yüzde 39’unu aldığını gösteriyor. Eğilimde radikal bir değişim olmazsa, Ruhani mutlak çoğunluk ile yeniden Cumhurbaşkanı olacak.

İçişleri Bakanlığı’na göre 56.4 milyon kayıtlı seçmenden 40 milyona yakını sandık başına gitti.  Bu da katılım oranının yüzde 70 olduğuna işaret ediyor.

Seçimlere dört aday katılsa da Ruhani ile Reisi arasında yaşanan bir seçim oldu.

Bir Cumhurbaşkanı ancak iki kez üst üste bu görevi yürütebiliyor. 68 yaşındaki Ruhani ikinci kez Cumhurbaşkanlığına talip olmuştu. Cumhurbaşkanlığı dört yıllığına seçiliyor. Ruhani 2013’teki seçimlerde oyların yüzde 50.7’sini alarak seçilmişti.

56 yaşındaki muhafazakar İbrahim Reisi, dini lider Ali Hamaney’e yakın bir isim olarak dikkat çekiyor. Hamaney Temmuz’da 78 yaşına girecek. Reisi’nin adı Hamaney’in yerine geçecek kişi olarak da ifade ediliyor. Ancak seçimlerde Reisi’nin yenilgisinin dini lider açısından nasıl bir sonuç yaratacağı henüz bilinmiyor.