İran’da Pakistanlı hacıları taşıyan otobüs kaza yaptı: 3 ölü, 48 yaralı

İran’ın güneyinde, Irak'a doğru Pakistanlı hacıları taşıyan bir otobüs ile bir kamyonun çarpışması sonucu en az üç kişi öldü, 48 kişi de yaralandı.

Resmi haber ajansı İrna kazanın pazar günü geç saatlerde meydana geldiğini belirtirken, otobüste kaç kişinin bulunduğunu belirtmedi. Haber ajansına göre kazada en az 3 kişi öldü, 48 kişi yaralandı. 

Ajansın aktardığına göre bir polis yetkilisi olan Abdul Haşim Dehgani, kazadan otobüsün “frenlerindeki teknik arızayı” ve “sürücünün aracı kontrol edememesini” sorumlu tuttu.  

Bir hafta önce de benzer bir kaza yaşanmıştı. İran'ın orta kesimlerinde meydana gelen kazada, İslam peygamberi Muhammed’in torunu İmam Hüseyin'in 40. gün yasının tutulduğu Şii takvimindeki en önemli etkinliklerden biri olan Erbain (Arapça'da 'Kırk') anmasına katılmak üzere Irak'a giden 28 Pakistanlı hacı hayatını kaybetmişti. İran trafik polisi başkanı Teymur Hüseyni, kazayı açıklamak için “fren sistemindeki teknik bir arızayı” ve “yolun dik eğimini” gerekçe göstermişti. 

Irna'ya göre 19 Ağustos'a kadar yaklaşık 25 bin Pakistanlı Erbain haccı için İran'a giriş yaptı.  Resmi rakamlara göre geçen yıl Hüseyin ve kardeşi Abbas'ın gömülü olduğu Irak'ın Kerbala kentindeki bu anma törenine yaklaşık 22 milyon hacı katılmıştı.  

İran'ın yol güvenliği karnesi son derece zayıf. İran Adli Tıp Kurumu'na göre  Mart 2023 ile Mart 2024 arasında trafik kazalarında 20 binden fazla ölüm kaydedildi.