İran seçimlerinde bir madalyonun iki yüzü kaldı!

İran’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri adayı Eshaq Jahangiri, mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani lehine adaylıktan çekildi. Yarış Ruhani ile Reisi arasında geçecek.

İsna haber ajansına göre, adaylıktan çekilen Jahangiri, Ruhani için oy kullanacağını söyledi.  “Tarihi görevini” yerine getirdiğini savunan Jahangiri, Ruhani’nin zor koşulların adamı olduğunu iddia ederek, oy istedi.

Bir gün önce Tahran’ın muhafazakar belediye başkanı Muhammed Bager Galibaf da adaylığın çekerek din adamı İbrahim Reisi’ye oy vermeye çağırmıştı.

İki adayın çekilmesiyle seçim yarışında dört aday kaldı. Bunların tümü Anayasayı Koruma Muhafızları’nın onayından geçtikten sonra aday olabilmişlerdi. Muhafazakar Mustafa Mirsalim ile reformcu olarak sınıflandırılan Mustafa Haşemitaba’nın da, diğer iki aday gibi çekilebileceği belirtiliyor.

Bu durumda seçim yarışının Ruhani ile Reisi arasında geçmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı dört yıllığına seçilecek.

KÜRTLER BOYKOT EDECEK!

Mevcut seçimler “kötü ve daha kötü” adaylar arasında sıkıştırılmış durumda. İranlı seçmenlere başka seçenek bırakılmazken, Kürt örgütler boykotu tercih etti. KODAR, PJAK, KJAR ve KCR 12 Mayıs’ta yaptıkları ortak açıklamada İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot kararı aldıklarını duyurdu.  Ortak açıklamada, “Muhafazakarlar ile reformistlerin toplum üzerine yaptığı kirli pazarlıklar mutlaka mahkum edilmelidir. Mevcut durumda bizler, KODAR; PJAK, KJAR ve KCR tarihi bir görev olarak İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmayı mahkum ve boykot ediyoruz” denildi.

"NE BEYAZ NE SİYAH TÜRBAN, DEMOKRATİK DEĞİŞİM"

İranlı muhalifler de “Ne beyaz ne siyah türban, demokratik değişim” sloganı ile seçimleri boykota çağırdı.  Halkın Mücahitlerinin siyasi kanadı İran Ulusal Direniş Konseyi, seçimlerin “diktatörlük içerisinde bir seçim” olarak tanımladı. Konsey, iktidardaki klanlar arasındaki bu mücadelenin geniş halk yığınlarını ilgilendirmediğini kaydetti.

İKİ ADAY DA SORUN ÜRETİYOR

Reformcu ve muhafazakar olarak sınıflandırılan adaylardan hiçbiri toplumsal ve ekonomik sorunlara kalıcı bir çözüm vaadinde bulunmuyor. Ekonomik kriz ve sosyal adaletsizlik derinleşiyor. Özgürlükler baskı altında, demokratik muhalefete hiçbir şekilde yer yok. İşsizlik giderek yayılıyor, fabrikalar tek tek kapanıyor. İşçiler aylarca ücretlerini alamıyor. Ayrıca mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani döneminde, dört yıl içerisinde muhaliflere göre 3 bine yakın kişi idam edildi. Bunların arasında 77 kadın ve çok sayıda çocuk da bulunuyor. Ruhani’nin temel rakiplerinden İbrahim Reisi, 1988’de 30 bin siyasi infazdan sorumlu tutuluyor. Reisi, 1988 yazında cezaevlerinde trajik bir katliama dönüşen bu infazlar gerçekleşirken, idam cezalarına ilişkin komisyonda ye alıyordu.