İran, Türkiye ve Irak, Katar gündemiyle toplanacak

İran, Türkiye ve Irak'ın, Körfez ülkeleri ile Katar arasında yaşanan krizi görüşmek üzere Bağdat'ta bir toplantı yapacağı bildirildi.

İran, Türkiye ve Irak'ın Katar ile Suudi Arabistan'ın başını çektiği 7 ülke arasında yaşanan krizi görüşmek üzere Bağdat'ta üçlü toplantı yapacağı bildirildi. İran İslam Rejimi Menfaatlerini Koruma Yüksek Komitesi Muhsin Rezayî, toplantıya İran, Türkiye ve Irak'ın üst düzey yetkililerinin katılacağını söyledi. Rezayî, toplantının tarihi ve saati hakkında ise bilgi vermedi.

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn uzun zamandır Katar'la yaşanan krizini ardından bu sabah saatlerinde diplomatik taaruza geçerek, Katar ile her türlü diplomatik ilişkiyi kestiklerini duyurmuştu. Suudi Arabistan öncülüğündeki bu taaruza, Yemen ve Libya da katılmıştı. Söz konusu ülkeler, Katar'ın "bazı terör gruplarına destek verdiğini" ve "İran ile ilişki geliştirdiği" gerekçesiyle yaptırım kararı almışlardı.

Krizi görüşmek üzere toplantı alan ülkelerden İran, Katar krizinden ABD'yi sorumlu tutmuş ve ABD Başkanı Donald Trump'ın geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan'a yaptığı ziyareti hatırlatarak, "kılıç dansının sonucu" olarak nitelendirmişti.

Irak ise krizi taraf olmama gibi görüntü vermeye çalışırken, Suriye iç savaşında hem Suudi Arabistan, hem de Katar ile iş tutan Türk devleti ise "arabulucu olma" teklifinde bulunuyor. Türkiye şimdiye kadar rengini belli etmese de Müslüman Kardeşler ideolojisinden dolayı Katar'a daha yakın duruyor. Ancak diğer yandan Suudi Arabistan'ı da karşısına almak istemiyor.

Öte yandan Körfez ülkeleri arasında birbirlerinin yayın organlarını kesme şeklinde dışa vuran kriz sürecinde Katar'ın yarı resmi yayın organı Al Jazeera'nin Türkiye'deki yayına son vermesi dikkat çekmişti.