İsrail’e füze saldırısı: Yemen uzay savaşını başlatan ilk ülke oldu!
İsrail'in bir Yemen füzesini Dünya atmosferinin ötesinde önlediğini duyurdu. Bu saldırı, dünya askeri tarihinde bir ilk olarak değerlendirildi.
İsrail'in bir Yemen füzesini Dünya atmosferinin ötesinde önlediğini duyurdu. Bu saldırı, dünya askeri tarihinde bir ilk olarak değerlendirildi.
Daha önce hiçbir savaş, Dünya atmosferini uzaydan ayıran ve Karman hattı olarak bilinen yaklaşık 100 km'lik tavanın ötesinde gerçekleşmemişti.
30 Ekim Pazartesi günü Yemenli Husi isyancıları İsrail'e yönelik bir saldırının sorumluluğunu üstlendi.
Bu, İsrail ve Yemen'i birbirinden ayıran yaklaşık 2 bin 200 kilometrelik uzun mesafeli saldırı oldu.
İsrail devletinin, 2000 yılında hizmete giren son teknoloji ürünü Arrow 2 blok 4 önleme sistemi sayesinde İran'ın Şahab 3 sisteminden türetilen bir Kader balistik füzesini atmosfer dışında vurmayı başardığı bildirildi.
Eurasia Group araştırmacısı Gregory Brew X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada "Yemen uzay savaşını başlatan ilk ülke olarak tarihe geçti" dedi.
İsrail gazetesi Haaretz pazar günü "(Füzeyi) Önlemenin Dünya atmosferinin dışında gerçekleştiği iddia ediliyor" diye yazdı.
İsrail ordusu yaptığı basın açıklamasında hava savunma sistemlerinin füzenin yörüngesini takip ettiğini ve "en uygun operasyonel zaman ve yerde" önlediğini duyurdu.
Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırı ile başlayan savaşta Yemenli Husiler, İsrail’e karşı daha önce de dron ve füze saldırılarında bulunmuştu.
İsrail hava savunma sisteminin bu “başarısı”nın Almanya'nın 4 milyar euro karşılığında Arrow sistemini satın alma planlarını da hızlandıracağı tahmin ediliyor. Haziran ayında Berlin, Tel Aviv ile 2025 yılında teslim edilmek üzere bir anlaşma imzalamayı umuyordu.