İsrail-Hamas savaşında 33’üncü gün: Son 24 saatte neler yaşandı?

İsrail-Hamas savaşı 33’üncü gününde İsrail ordusunun kara operasyonu ile devam ediyor. Paralel olarak Lübnan’ın güneyinde Hizbullah ile İsrail arasında da karşılıklı saldırılar var.

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırısıyla başlayan savaş Gazze içerisinde kara operasyonu ile devam ediyor.

ATEŞKES OLASILIĞI

İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu, rehineler serbest bırakılana kadar Gazze'ye herhangi bir ateşkes ya da yakıt sevkiyatı yapılmasını reddetti.

İsrail Başbakanı herhangi bir ateşkesten önce Gazze Şeridi'nde Hamas tarafından tutulan 241 rehinenin serbest bırakılmasını talep ediyor. Bir ateşkes uygulanması halinde Hamas’ın 10 ila 15 rehineyi serbest bırakacağı ve ellerindeki rehinelere ilişkin bir liste sunabileceği iddia ediliyor.

İSRAİL ORDUSU GAZZE MERKEZİNDE

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’a göre İsrail askerleri "Gazze Şehrinin kalbinde" bulunuyor.  Gallant, İsrail ordusunun "ilmiği sıkılaştırdığını" ileri sürerken, Filistinli sivillere “kendi güvenlikleri için” Gazze Şeridi'nin güneyine gitmeleri çağrısını tekrarladı.

GAZZE’DE DURUM FELAKET

Gazze'deki durum ise giderek daha felaket bir hale geliyor. Hamas'ın Gazze'deki iletişim departmanı salı akşamı Telegram'da bölgedeki birçok mezarlığın "dolu olduğunu ve defin için yer kalmadığını" belirtti.

362 km2'lik topraklarında sıkışıp kalan Gazzeliler 9 Ekim'den bu yana su, elektrik ve gıda kaynaklarından mahrum bırakılarak tam bir kuşatma altında tutuluyor.

Gazze Şeridi ile Mısır arasında İsrail tarafından kontrol edilmeyen tek geçiş noktası olan Refah üzerinden 21 Ekim'den bu yana bölgeye giren 650 kamyon insani yardımı geçtiğini belirten BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’ne (OCHA) göre, salı günü kuzeyde "çaresizce yiyecek arayan çok sayıda insan hala buğday unu stoku bulunan son üç fırına girdi".

OCHA, güneyde "normal ekmeğin yarısını elde etmenin ortalama dört ila altı saat sürdüğünü" belirtiyor.

GAZZE’NİN KUZEYİNDEN KAÇANLARIN SAYISI HIZLA ARTIYOR

Gazze Şeridi'nin kuzeyinden kaçan Filistinlilerin sayısının pazartesi ve salı günleri arasında üç kat arttığını bildirdi. OCHA, "BM gözlemcileri 6 Kasım'da tahmin edilen rakamdan üç kat daha fazla, 15 bin kadar insanın geçebildiğini tahmin ediyor" dedi. Açıklamada, "Aralarında çocuklar, yaşlılar ve engellilerin de bulunduğu bu insanların çoğu, yanlarında asgari düzeyde kişisel eşyayla yürüyerek geldi. Bazı yerinden edilmiş kişiler bölgeye ulaşmak için İsrail kontrol noktalarını geçmek zorunda kaldıklarını ve İsrail güçleri tarafından tutuklamalara tanık olduklarını bildirdiler."

OCHA'ya göre Gazze Şeridi'nde yaklaşık 1,5 milyon insan yerinden edilmiş durumda.

BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Hamas kontrolündeki Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı salı günü yaptığı son açıklamada, İsrail bombardımanlarında 7 Ekim’den bu yana 4 bin 200'den fazlası çocuk olmak üzere 10 bin 328 kişinin öldüğünü duyurdu.

BM’DEN ‘İNSANLIĞA KARŞI SUÇ’ TEPKİSİ

BM Yeterli Barınma Hakkı Özel Raportörü Balakrishnan Rajagopal, çatışma alanlarında sivil yerleşim alanları ve altyapının hedef alınmasına ilişkin BM Genel Kurulu'na bir raporda, "Bu tür eylemler savaş suçlarına ve sivil bir nüfusa karşı yönlendirildiklerinde insanlığa karşı suçlara eşittir" dedi.

Rajagopal, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin iddia edilen uluslararası suçları İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında gecikmeksizin ve önyargısız bir şekilde soruşturması gerektiğini belirtti. Savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve apartheid için sorumlulardan hesap sorulması gerektiğini vurgulayan Rajagopal, Roma Statüsüne taraf tüm devletleri mahkeme tarafından yürütülen çabalara destek vermeye çağırdı.

ABD: İSRAİL GAZZE ŞERİDİ’Nİ YENİDEN İŞGAL ETMEMELİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken çarşamba günü Tokyo'da düzenlenen G7 dışişleri bakanları toplantısının sonunda yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze Şeridi'ni "yeniden işgal etmemesi" gerektiğini söyledi.

İsrail’in Stratejik İşlerden Sorumlu Bakanı Ron Dermer, salı akşamı Amerikan MSNBC kanalına yaptığı açıklamada "bunun bir işgal olmayacağını" ileri sürdü.

G7’DEN ‘İNSANİ MOLA’ VE ‘KORİDOR’ ÇAĞRISI

Çarşamba günü G7 üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, özellikle insani yardımın "acil" olarak ulaştırılması ve çatışmaların tehdit ettiği sivillerin tahliyesi için Gazze Şeridi'nde "duraklama ve insani koridorlara" destek verdiklerini ifade ettiler.

İRAN’A ÇAĞRI: HAMAS VE HİZBULLAH’I DESTEKLEME

Tokyo'da bir araya gelen bakanlar İsrail'in "uluslararası hukuka uygun olarak kendini savunma hakkı" olduğu konusunda mutabık kalırken "sivillerin korunmasının önemini" yinelediler. G7 bakanları ayrıca İran'ı Hamas ve Hizbullah'ı desteklememeye ve "Orta Doğu'yu istikrarsızlaştıracak" herhangi bir şey yapmamaya çağırdı.

G7 Dışişleri Bakanları ortak deklarasyonlarında ayrıca İsrail'in yanında "yaşayabilir" bir Filistin devletinin yer aldığı iki devletli bir çözümün ve bunların karşılıklı olarak tanınmasının "barışa giden tek yol" olduğunu açıkladılar.

ABD ÜSLERİNE SALDIRILAR

İsrail-Hamas savaşı ile bağlantılı olarak ABD üslerine yönelik saldırılar da devam ediyor. Salı sabahı Güney Kurdistan’da Hewlêr havaalanındaki uluslararası DAİŞ karşıtı koalisyon birliklerinin bulunduğu askeri üssü hedef saldırılar gerçekleşti. Dronlarla yapılan saldırılar başarısız oldu.

Irak’ta Fetih Koalisyonu liderlerinden Ali Hüseyin yaptığı bir açıklamayla, ABD’nin Irak İslami El Mukaveme Hareketi’nin (Irak İslami Direniş Hareketi) yaptığı saldırıların durdurulması yönündeki taleplerine yanıt verdi. Hüseyin, “Irak İslami El Mukaveme Hareketi, ABD üslerine yönelik saldırılarını sürdürecek. Bizler Filistin halkını destekliyoruz” dedi.