İsrail-Lübnan deniz sınırları müzakereleri 14 Ekim’de

1 Ekim’de duyurulan ve İsrail ile Lübnan arasındaki sınır anlaşmazlıklarını çözme amaçlı müzakerelerin 14 Ekim’de başlayacağı duyuruldu.

İki ülke arasındaki deniz sınırlarının netleştirilmesine dair müzakereler, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde yapılacak.

ABD yönetiminin önümüzdeki hafta başlayacağına dair yaptığı açıklamadan sonra dün İsrail’den de benzeri bir açıklama geldi. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, müzakerelerin 14 Ekim’de başlayacağı bilgisini paylaştı.

Steinitz, müzakerelerin Lübnan’ın İsrail sınırındaki şehri Nakura açıklarındaki BM barış gücü misyonu FINUL’a ait bir üste düzenleneceğini kaydetti. Bakan, İsrail heyetinde Başbakanlık ve Enerji Bakanlığı yetkilileriyle ordudan bir generalin olacağını belirtti.

Teorik olarak halen savaş halinde olan iki ülkenin deniz sınırlarının netleştirilmesiyle Doğu Akdeniz’deki doğalgaz yataklarının paylaşımı da netleşmiş olacak.

İki ülke arasındaki anlaşma niyeti, ‘tarihi’ olarak nitelendiriliyor. İsrail son olarak Eylül ayında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn ile de normalleşme anlaşmaları imzalamıştı.