İsviçre, Rus ve Çinli casusların merkezi haline geldi

İsviçre istihbarat servisine göre, Ukrayna savaşı büyük güçler arasındaki rekabeti daha da artırdı ve birçok uluslararası örgüte ev sahipliği yapan İsviçre'yi Rus ve Çin casusluğu için bir merkez haline getirdi.

İsviçre Konfederasyonu İstihbarat Teşkilatı (SRC) pazartesi günü yayınladığı yıllık raporunda, "Rusya, Avrupa'da kurallara dayalı barış düzenini yerle bir etti" dedi. SRC aynı zamanda kontr-espiyonajdan sorumlu bir teşkilat.

BM VE AGİT ETKİNLİĞİNİ YİTİRDİ, UFUKTA İSTİKRAR YOK

Raporda "BM ve AGİT gibi barış ve toplu güvenliğin teşviki için uluslararası forumların etkinliğini bir kez daha yitirdiği ve yeni bir istikrarlı dünya düzeninin ufukta görünmediği" ifade edildi.

Raporda bu tespite, "ABD ile Çin arasındaki sistemik rekabetin damgasını vurduğu iki kutuplu bir dünya düzenine doğru" eğilim de ekleniyor.

Bu nedenle "Yabancı, özellikle Rus ve Çinli casusluk faaliyetleri, İsviçre için hala yüksek bir tehdit oluşturuyor" diye belirtiliyor.

Ayrıca raporda, birçok uluslararası örgüte ev sahipliği yapan bir ülke rolü nedeniyle, "İsviçre, Avrupa ölçeğinde, diplomatik örtü altında Rus istihbarat servislerinin en fazla sayıda mensubunun konuşlandırıldığı ülkeler arasında yer almaktadır” ifadeleri dikkat çekiyor.

Sadece 450 çalışanı olan İsviçre İstihbarat Teşkilatı, "şu an için İsviçre'nin siyasi ve güvenlik alanındaki merkezi noktasının" Rusya’nın Ukrayna'ya karşı savaşı olduğunu belirterek, artan casusluk faaliyetlerini bu şekilde izah etti.

BM'nin Avrupa genel merkezi ile birçok BM kuruluşunun genel merkezi Cenevre'de bulunuyor. Burası aynı zamanda yüzlerce diplomatın, şu anda yapılmakta olan İnsan Hakları Konseyi, Dünya Sağlık Asamblesi veya uluslararası çalışma konferansı gibi bu organların çeşitli yıllık toplantılarına katılmak için düzenli olarak bir araya geldiği yer olarak önem kazanıyor.