"Ürdün'deki üs İncirlik'i aratmayacak kadar iyi"

Uzmanlara göre İncirlik yerine düşünülen Ürdün'deki askeri üssün hiçbir eksiği yok ve Türkiye'den çekilme hemen başlayabilir.

Almanya Başbakanı Merkel'in dün Brüksel'de Türk cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede İncirlik krizine çözüm bulunamadı. Uzmanlara göre ise İncirlik yerine düşünülen Ürdün'deki askeri üssün hiçbir eksiği yok ve Türkiye'den çekilme hemen başlayabilir.

Federal Savunma Komisyonu üyesi bir grup parlamenterin İncirlik üssünde bulunan Alman birliklerini ziyaret etme isteğinin Ankara tarafından bir kez daha red edilmesi ardından başlayan krizde çözüm yolu bulunamıyor.

İncirlik krizi dün NATO zirvesi için Brüksel'de olan Alman başbakanı Merkel ve Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da gündemine geldi. Berlin ve Ankara arasında gerilimin üs seviyede olduğu bir dönemde gerçekleşen görüşmenin ardından her iki lider açıklama yapmazken, Merkel'in Erdoğan'dan Alman vekillere ziyaret izninin verilmesini talep ettiği öğrenildi.

Görüşmeden sonra açıklama yapan başbakan Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert ise iki ülke arasındaki sıkıntılı konuların ele alındığını bildirdi. Sözcü, Merkel'in Alman vekillerin Alman askerlerini ziyaret etmesinin şart olduğunu ve Türkiye'de tutuklu olan gazeteci Deniz Yücel'in serbest bırakılmasını talep ettiğini belirtti.

Görüşme öncesi konuşan Merkel ise Alman vekillere ziyaret izninin verilmemesi halinde askerlerin İncirlik'ten geri çekileceğini bildirmişti. Erdoğan ise Brüksel’e hareketinden önce Alman askerlerinin İncirlik'ten çekilmesini kast ederek "Eğer yapacak olurlarsa bizim için çok da önemli bir sorun değil bu. Giderlerse biz 'güle güle' deriz, başka bir şey değil" diye konuşmuştu.

"ÜRDÜN'DEKİ ÜS İNCİRLİK'İ ARATMIYOR"

Geçtiğimiz hafta Alman Savunma Bakanı Ursala von der Leyen'in ziyaret ettiği Ürdün'deki askeri üs Muwaffaq Salti'nin Alman askerleri için uygun olduğu belirtiliyor. Ürdün'de düşünülen üssün özelliklerini Der Tagesspiegel gazetesi için kaleme alan askeri uzman Rayk Hähnlein "Ürdün'deki üssün İncirlik'ten eksik olan hiç bir fark yok, çekilmeye uygun" yorumu yaptı.

 Ürdün'deki üssün de ABD'liler tarafından inşa edildiğine dikkat çeken askeri uzman "Ürdün Türkiye gibi NATO üyesi değil, güvenlikli olmaz" tartışmalarına ise şu yanıtı verdi: "Ürdün'de güvenlik ABD istihbaratı tarafından yönetiliyor ve Türkiye'yi aratmayacak kadar güvenli. Üstelik Ürdün DAİŞ'e karşı mücadele koalisyonunun en aktif ülkelerinden biri."

İNCİRLİK KRİZİ BİR YILDIR SÜRÜYOR!

NATO içinde görev yapan erken uyarı uçağı AWACS’ların personelinin üçte biri Alman askerlerinden oluşuyor. İncirlik'te ise bulunan 260'ya yakın Alman askeri ise tornado keşif uçaklarıyla DAİŞ ile mücadele eden koalisyon çerçevesinde mücadelede yer alıyor.

Haziran 2016'da Alman Federal Meclisi'nin 1915 yılındaki Ermeni katliamını oy çokluğuyla "soykırım" olarak kabul etmesinden başta Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk yetkililer "O karara onay vekilleri ülkemize sokmayacağız" diyerek Alman vekillerinin İncirlik Üssü'nü ziyaret etmesini engellemeye başlamıştı.