AB Balkan göç yolunu kapatma konusunda uzlaştı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Balkanlar’daki mülteci göçünü önleme ve mültecilerin kalacağı Yunanistan’a mali yardım konusunda uzlaştığı iddia ediliyor.

Le Figaro gazetesinin Brüksel’deki kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, AB ülkeleri Balkanlar’dan gelen mültecilerin batıya geçişlerini engelleme konusunda uzlaştı. Gazetenin bugün Brüksel’de onaylanması beklenen tasarıda yer aldığını belirttiği bilgiye göre, mülteci dramının devam ettiği Yunanistan’a ise mali yardım yapılacak.

28 AB ülkesinin büyükelçilerinin üzerinde uzlaştığı tasarıda, Batı Balkanlardan Almanya ve Kuzey Avrupa’ya yönelik mülteci göçünün engellenmesi öngörülüyor. Mültecilerin Yunanistan’da kalacak olmaları nedeniyle bu ülkeye verilecek mali yardımların miktarı konusunda ise bilgi verilmedi.

Yunanistan’da sayıları 35 bin civarında olan mültecinin Makedonya üzerinden Batı Avrupa’ya geçişleri engelleniyor. Daha önce Macaristan, Avusturya, Slovenya ve Hırvatistan sınırlarını AB’ye danışmadan kapatma kararı almıştı.

Makedonya da, diğer bazı AB ülkelerinden aldığı destekle Yunanistan sınırını kapatmıştı. Sınırdaki İdomeni kenti ve çevresinde halen 20 bin kadar mülteci insani olmayan şartlarda yaşamaya çalışıyor.