AB Beyaz Rusya’ya yönelik yaptırımları askıya aldı

11 Ekim’de Aleksander Lukaşenko’nun beşinci kez cumhurbaşkanlığına seçilmesi ardından Beyaz Rusya’ya yönelik Avrupa Birliği (AB) tarafından yapılan olumlu açıklamalar somut adımlara dönüştü.

Lukaşenko dahil 170 kişiye yönelik seyahat yasağı ile mal varlığı dondurma kararı 4 aylığına askıya alındı.

Avrupa Birliği Hükümet Başkanları Konseyi tarafından yapılan açıklamada, Beyaz Rusya’ya yönelik yaptırımların önemli bir bölümünün 4 aylık bir süre için askıya alındığı duyuruldu. Konsey açıklamasında, yaptırımların dondurulmasıyla Beyaz Rusya ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ‘yakınlaşmanın’ devam etmesinin hedeflendiği kaydedildi.

AB’nin aldığı karar uyarınca, Beyaz Rusya Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko da dahil olmak üzere 170 kişiye yönelik seyahat kısıtlaması ile mal varlığı dondurma kararları askıya alınacak. Ancak Beyaz Rusya istihbaratına çalışan ve siyasi muhaliflerin kaybedilmesinden sorumlu tutulan 4 kişiye yönelik yaptırımlar bu karar dışında tutuldu.

Beyaz Rusya’ya yönelik silah ambargosunda ise herhangi bir geri adım atılmadı.

1990 yılında bağımsızlığını ilan eden Beyaz Rusya’da 1994 yılında cumhurbaşkanlığına seçilen Aleksander Lukaşenko, 11 Ekim’de beşinci kez aynı göreve seçilmişti. Lukaşenko’nun otoriter yönetimini eleştiren AB, Beyaz Rusya liderinin Rusya ile olan ilişkilerine de karşı çıkıyor.

Lukaşenko, Ukrayna’nın doğusunda Rus grupların bağımsızlık ilan etmesi ardından başlayan çatışmalarda arabulucu rolü üstlenmiş ve Minsk Toplantıları’na ev sahipliği yapmıştı.