AB Britanya vatandaşlarının haklarını garantiye alacak

Avrupa Birliği’nin (AB), Brexit müzakereleri kapsamında birlik ülkelerindeki Britanya vatandaşlarının çalışma, sosyal güvenlik ve oturma haklarını taahhüt etmeyi planladığı bildiriliyor.

Reuters ajansının ulaştığı bir belgeye göre, önümüzdeki ay başlayacak Britanya’nın AB’den çıkışına (Brexit) dair müzakerelerde bu haklar sunulacak.

27 AB ülkesinden 3 milyon kişinin Britanya’da yaşadığı ve bu kişilerin haklarının korunabilmesi için bu ülkelerdeki Britanyalılar için de benzer haklar öngörülüyor. Bu kapsamda AB ülkelerindeki 1 milyonu aşkın Britanya vatandaşının Brexit’ten sonra da çalışma ve ikamet hakları korunacak.

Önümüzdeki hafta AB diplomatları tarafından müzakere edilecek belgede Britanya vatandaşlarının AB’deki emeklilik ve sosyal haklarının korunması da planlanıyor. AB, aynı hakların Britanya’da yaşayacak diğer 27 ülkenin vatandaşları için de istiyor.

Buna göre, Britanya’nın AB’den çıkmasının planlandığı Mart 2019’a kadar bu ülkeye yerleşenlere kalıcı oturum alacakları Mart 2024’e kadar kalmalarına izin verilmesi isteniyor. Ayrıca Brexit’ten önce Britanya’ya gidecek AB vatandaşı üniversite öğrencilerinin ful çalışma hakkının Brexit’ten sonra da korunması talep ediliyor.

Yine Britanya’da çalışan AB vatandaşlarının çocukları için bu ülkeden aldıkları çocuk ve aile yardımlarının devam etmesi şartı getiriliyor.

Ayrıca Brexit sonrasında Avrupa Adalet Divanı’ndan çıkacak olan Britanya’nın AB vatandaşlarına nasıl muamele ettiğine dair Adalet Divanı’nın vereceği hükümlere bağlı kalması planlanıyor.

Ancak AB’nin kendi içerisinde hazırladığı bu taleplerin ne kadarının Britanya ile müzakerelerde kabul göreceği kestirilemiyor.