AB'den Ýranlı 105 kişi ile 490 şirkete yaptırım

AB'den Ýranlı 105 kişi ile 490 şirkete yaptırım

Avrupa Birliði (AB), Ekim ayında Ýran’a karşı aldıðı bir dizi yeni yaptırımı, bir şahıs ismi ve 18 şirketi daha ekleyerek resmen onayladı.

Avrupa Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ekim ayında alınan yaptırımların onaylandıðı bildirildi. Yaptırım paketine bir şahıs ismi ile 18 şirketin daha eklendiði belirtildi. Ancak mal varlıklarının dondurulması ve vize yasaðının uygulandıðı kara listeye alınan kişinin ismi açıklanmadı.

Avrupa Konseyi’nin açıklamasına göre toplam 105 Ýranlı şahıs ile 490 şirkete karşı Avrupa yaptırım uyguladı.

AB, Tahran’ın nükleer programı konusunda müzakerelere yeniden başlamaya zorlamak adına 15 Ekim günü mali ve ticari yaptırımları net bir şekilde sertleştirme kararı almıştı. Bu yaptırım paketi, Temmuz ayında petrole uygulanan ambargoya eklenmiş oldu.

Bugün uygulamaya giren yeni yaptırımlarla birlikte, Avrupa bankaları ile Ýran bankaları arasındaki tüm işlemler yasaklandı. Ancak “meşru ticaretin sürmesi” açısından bireysel işlemler muaf tutuldu.

Ýran Ekonomi Bakanı Şemseddin Hüseyni, 17 Aralık günü devlet televizyonuna yaptıðı açıklamada “Ýran yaptırımlardan dolayı petrol gelirlerinin yüzde 50 oranında düşmesiyle karşı karşıya” demişti. Ýranlı yetkililer yaz aylarından bu yana yaptıðı açıklamalarda ambargo nedeniyle ülkenin ekonomik savaş içerisinde olduðunu söylüyor.

Batılılar Ýran’ı atom bombası elde etme arayışında olmakla suçluyor, Ýran ise suçlamaları reddederek nükleer programın sivil amaçlı olduðunu belirtiyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre Ýran’ın brüt ihracatları Kasım ayında günlük 1,3 milyon varil düzeyindeydi. Bu da göçen yılın aynı dönemine göre bir milyon varil daha az olduðu anlamına geliyor.

Bu gerilemenin AB’nin yılın başından bu yana Ýran petrolüne uyguladıðı ambargo ile ABD’nin baskısı altındaki Asyalı müşterilerin alımlarını düşürmesinden kaynaklı olduðu ifade ediliyor.

Ýran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad da Eylül ayı başında Ýran’ın yaptırımlar nedeniyle petrolünü satma konusunda sorunlar yaşadıðını kabul etmişti.