AB İsrail'i 'etiketledi'

Avrupa Komisyonu, Çarşamba günü AB ülkelerinde satılan İsrail mallarının etiketlenmesine dair yeni bir genelge yayınladı.

Avrupa Komisyonu, Çarşamba günü AB ülkelerinde satılan İsrail mallarının etiketlenmesine dair yeni bir genelge yayınladı.

Bu genelge uyarınca, AB ülkelerinde satılan kozmetik ve tarım ürünleri Filistin ve Suriye'de bulunan işgal altındaki bölgelerdeki yerleşim birimlerinden geliyorsa, etiketlerinde "İsrail" değil; "yerleşim" ibaresi bulunacak.

AB Komisyonun genelgesinde, işgal altındaki topraklar ifadesi ile Gazze Şeridi, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Suriye'deki Golan tepelerin kast edildiği de açıkça belirtiliyor.

AB, İsrail'in 1967'den bu yana işgal altında tuttuğu bu topraklarda inşa edilen yerleşimleri Birleşmiş Milletler kararları ve uluslararası hukuk uyarınca "yasadışı" sayıyor.

AB ayrıca Yahudi yerleşimlerinin barışı tehdit ettiği ve iki devletli bir çözümü imkansız hale getirdiği görüşünde.

Karar, İsrail mallarını boykot eden gurupları sevindirirken, İsrail tarafından tepkiyle karşılandı. Resmi ziyaret kapsamında ABD'de bulunan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu kararı, ikiyüzlülük ve çifte standart olarak değerlendirdi.

Daha önce İngiltere, Danimarka ve Belçika gibi bazı AB ülkelerinde yürürlükte olan uygulama söz konusu genelge ile tüm AB ülkelerinde uygulamaya girecek.

Bunun siyasi bir karar olduğunu söyleyen İsrail Ekonomi Bakanı, söz konusu uygulamanın İsrail'le maliyetinin 50 milyon euro olacağını belirtti.

İsrail her yıl AB ülkelerinde 13 milyar euro değerinde mal ihraç ediyor.