AB mini zirvesinden mülteciler için yeni karşılama merkezleri kararı

Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen 10 ülkenin katıldığı mini mülteci zirvesinden Yunanistan ve Batı Balkan ülkelerine ek karşılama merkezlerinin kurulması kararı çıktı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen 10 ülkenin katıldığı mini mülteci zirvesinden Yunanistan ve Batı Balkan ülkelerine ek karşılama merkezlerinin kurulması kararı çıktı. Toplamda 100 bin kişi kapasiteli karşılama merkezlerinin 50 bin kişilik bölümü Yunanistan’da hayata geçirilecekken, mülteci konusunda ülkeler arasında daha iyi bir koordinasyon için uzlaşıldı.

Almanya, Avusturya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan gibi AB ülkelerinin yanı sıra Sırbistan, Arnavutluk ve Makedonya’nın da katıldığı mini zirve sonrasında açıklamayı AB Komisyon Başkanı Jean-Clade Juncker, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ile Almanya Başbakanı Angela Merkel ortaklaşa yaptı. Juncker, zirvede mültecilerin geçiş güzergahı üzerinde bulunan ülkelerdeki karşılama ve ağırlama kapasitelerinin güçlendirilmesi konusunda uzlaşıldığını söyledi.

Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine geçen mültecilerin geçişindeki ilk durak olan Yunanistan’da 50 bin kişi kapasitesine ulaşılması hedeflenirken, Batı Balkanlar’daki ülkelerde de 50 bin kişilik karşılama merkezleri öngörülüyor.

Basın konferansında konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, mültecilerin karşılanması için öngörülen merkezlerin Birleşmiş Milletler (BM) ile birlikte kurulacağını kaydetti. Merkel, Yunanistan’ın yıl sonuna kadar 30 bin kişi kapasiteli merkezleri oluşturmayı kabul etmesinin de sevindirici olduğunu söyledi.

Mülteciler için Yunanistan’da oluşturulacak diğer 20 bin kişilik konutlar ise BM tarafından sübvansiyon verilen konutlar ile Yunan ailelerin gönüllü olarak sunacağı odalardan oluşacak.

Basın konferansında konuşan BM Komiseri Antonio Guterres de, mülteciler için oluşturulacak yeni karşılama merkezleri ve konutlar sayesinde Suriye, Irak ve Eritreli mültecilerin kayda alınmasının kolaylaşacağını belirtti.

Mini zirvede mülteci sorunuyla mücadelede alınacak önlemler için toplam 17 başlıkta uzlaşıldı. Bunlar arasında Slovenya’ya 400 kadar polisin gönderilmesi, mültecilerin sınırlarda sistematik bir biçimde kayda alınması ile sınırdaş ülkeler arasında günlük bilgi alışverişinin sağlanması da bulunuyor.