AB’nin Rus kurum ve şahıslara yönelik ‘kara listesi’ uzatıldı

Avrupa Birliği’nin (AB) Ukrayna’daki iç savaşa dahiliyetleri nedeniyle Rusya’daki kurum ve kişilere yönelik aldığı yaptırım kararı 6 ay daha uzatıldı.

Avrupa Birliği’nin (AB) Ukrayna’daki iç savaşa dahiliyetleri nedeniyle Rusya’daki kurum ve kişilere yönelik aldığı yaptırım kararı 6 ay daha uzatıldı.

Brüksel’de toplanan AB büyükelçileri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın bireylerin de arasında olduğu 146 kişi ile 37 kuruma yönelik yaptırımları uzattı. Böylelikle, 15 Mart’a kadar geçerli olan yaptırımların süresi 15 Eylül’e kadar uzatılmış oldu.

AB’nin ‘kara listesinde’ Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin, Putin’in danışmanlarından Sergey Glasyev, iş insanı Arkadi Rotenberg’in de aralarında olduğu toplam 146 kişi bulunuyor. Bu kişilerin AB ülkelerindeki mal varlıkları Eylül ayına kadar dondurulmaya devam edecek. Bu kişilerin AB ülkelerine seyahatlerine getirilen yasak da geçerli olacak.

Yaptırımlar kapsamına ayrıca 37 kuruluş, şirket ve organizasyon da dahil edilmişti.

AB büyükelçilerinin aldığı yaptırımları uzatma kararının yarınki İçişleri ve Adalet Bakanları Zirvesi’nde formalize edildikten sonra Cumartesi günü yayımlanması bekleniyor.

Ukrayna’da 2013 yılı sonunda başlayan olaylar sonrasında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç 2014 yılı başında görevi bırakarak, ülkeyi terk etmişti. İktidar değişikliği ardından doğudaki Donbass bölgesinde çoğunluğu oluşturan Ruslar, bölgenin önemli bir kısmında yönetimi ele geçirmişti. Kırım Özerk Bölgesi ise bizzat Rusya tarafından ilhak edilmişti.

Rus grupların Moskova’dan yardım aldığı ve bizzat asker gönderdiğine dair bilgiler üzerine AB tarafından ekonomik yaptırım kararı alınmış, Rusya yönetimi de benzer yaptırımlarla cevap vermişti.