AB-Türkiye anlaşmasıyla sınırdışılar başlıyor: Mülteciler gergin

Başta insan hakları kuruluşları ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) olmak üzere birçok kesimden tepki çeken AB-Türkiye mülteci anlaşması kapsamında ilk sınırdışılar başlıyor.

Başta insan hakları kuruluşları ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) olmak üzere birçok kesimden tepki çeken AB-Türkiye mülteci anlaşması kapsamında ilk sınırdışılar başlıyor. 

Almanya, Türkiye’den ilk mülteci grubunu Pazartesi günü almaya hazırlanırken, Yunanistan’dan Türkiye’ye sınırdışı edilmeyi bekleyen mültecilerin tutulduğu kamplardaki gerginlik dikkat çekiyor. Yunanistan Parlamentosu ise, Türkiye’ye sınırdışılara yasal kılıf oluşturan kanunu kabul etti. 

18 Mart’ta Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında varılan mülteci anlaşması kapsamında karşılıklı mülteci transferi Pazartesi günü başlıyor. Almanya İçişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, Türkiye’deki Suriyeli mültecilerden onlarcası ülkeye getirilecek. 

Bakanlık sözcüsü Tobias Plate, bu kişilerin Göttingen kenti yakınlarındaki Friedland kasabasına yerleştirileceğini söylerken, daha çok çocuklu ailelerin alınacağını kaydetti. Almanya, 28 AB ülkesi içinde Türkiye’den Suriyeli mültecileri alacak ilk ülke oldu. 

SINIRDIŞI GERGİNLİĞİ ÇATIŞMALARA YOL AÇTI

Öte yandan, Türkiye’den Yunanistan’a kaçak olarak giren mültecilerin sınırdışı edilmesine de Pazartesi günü başlanacakken, Yunan adalarında sınırdışı edilmeyi bekleyen mülteciler arasında gerginlikler yaşanıyor. 

Chios adasındaki bin kişi kapasiteli toplama merkezinde bin 500 kadar mülteci tutulurken, geçen geceden bu yana mülteciler arasında çatışmalar yaşandığı öğrenildi. Sınırdışı edilme korkusu nedeniyle gergin olan mültecilerin kendi aralarındaki tartışmalar sırasında bazı yardım kuruluşlarının çadırları da zarar gördü. 

Olaylarda çadırı zarar gören Dünya Doktorları adlı kuruluş, adadaki merkezden çekildiklerini duyurdu. Olaylar esnasında bazı mültecilerin bıçaklandığı da öğrenildi. 

YUNAN PARLAMENTOSU SINIRDIŞILARI ACİLEN KANUNLAŞTIRDI 

Yunanistan Parlamentosu’nda dün akşam yapılan oylamada ise, mültecilerin Türkiye’ye gönderilmesine imkan tanıyan kanun tasarısı kabul edildi. 

Tasarının oylamasında iktidardaki Syriza ve Anel partilerinin yanı sıra Pasok ve Potami gibi partilerin milletvekilleri ‘evet’ oyu kullandı. 

AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşması kapsamında 20 Mart’tan bu yana Yunanistan’a kaçak olarak giren ve başvuru yapmayan mülteciler geri gönderilecek. Türkiye’ye iade edilecek her bir mülteci için bir başka mülteci yasal olarak AB ülkelerine kabul edilecek. Bu sayının önümüzdeki 2 yıl için 72 bin olması öngörülüyor. 

Pazartesi’den itibaren Türkiye’ye iade edilecek ve sayıları 500 olarak tahmin edilen mültecilerin Suriye, Pakistan ve Afganistan vatandaşı oldukları bildiriliyor.