‘AB Türkiye ve Rusya’ya karşı Libya’ya asker gönderecek’ iddiası

Avrupa Birliği’nin, Libya’dan çıkmayan Rusya ve Türkiye’ye karşı askeri birlikler göndermeye hazırlandığı iddia edildi.

EU Observer medyası abonelerine geçtiği özel bir haberde, AB’nin Libya konusundaki gizli bir belgesine dikkat çekti.

Habere göre Avrupa Birliği iç savaşın yaşandığı ve Rusya ile Türkiye’nin paralı askerler konuşlandırdığı Libya’ya askeri misyon göndermeye hazırlanıyor.

 Euobserver.com, “Avrupa Birliği, halihazırda orada bulunan yabancı güçlerle rekabet edebilmek için Libya'da askeri bir misyon yerleştirme planlarını hızlandırıyor” diye yazdı.

1 Temmuz tarihini taşıdığı belirtilen gizli belgede AB’nin Libya’da “büyük ölçekli” operasyonlar başlatmanın aciliyetine vurgu yapıyor. Resmi hedef, silah ve insan ticaretine son vermek şeklinde ifade ediliyor. Ancak AB’nin ülkede faaliyet yürüten Rus ve Türk paralı askerlerden dolayı derin kaygı duyduğu belirtiliyor.

Ancak Libya Observer sitesine göre Avrupa Birliği, bu bilgileri yalanladı. Avrupa Dış Eylem Servisi Şefi Nabila Massrali, Pazartesi günü yaptığı açıklamada AB’nin hiçbir şekilde Libya’ya askeri misyon öngörmediğini savundu.

Bununla birlikte AB’nin askeri misyon gönderme niyetine ilişkin bilgiler yeni değil.  2016’da da Reuters, gizli bir belgeye dayanarak olası bir askeri operasyon öngörüldüğünü yazmıştı.