ABD’de 20 yıl sonra ilk kez sıtma vakaları görüldü

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) sağlık otoriteleri, 20 yıl sonra ilk kez ABD topraklarında sıtma vakalarının görüldüğünü açıkladı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ağı, Teksas ve Florida’da beş sıtma vakasının doğrulandığını bildirdi.

CDC, «Tüm hastalar tedavi görüyor ve durumları iyileşiyor" dedi.

Ülkenin güneydoğusundaki Florida'da ortaya çıkan dört vakanın Teksas'ta (güney) teşhis edilen beşinci vaka ile bağlantılı görünmediği ifade edildi.

Sağlık yetkilileri, özellikle sivrisinekler ve sıtma vektörleri olmak üzere yeni vakaların bildirilip bildirilmediğini ve profilaktik önlemlerin alınıp alınmadığını doğrulamaya çalışıyor.

Florida'da Sarasota ve Manatee ilçelerinde sivrisineklerin üreme alanı olan birikintilerin boşaltılması, vatandaşlara uzun pantolon ve uzun kollu kıyafetler giyerek kendilerini ısırıklardan korumaları çağrısı yapıldı.

CDC, "Bu vakalara rağmen, Amerika Birleşik Devletleri'nde yerel olarak sıtmaya yakalanma riski son derece düşük kalmaya devam ediyor" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki son yerel sıtma vakası, Florida'daki ünlü Palm Beach ilçesinde sekiz hastanın tespit edildiği 2003 yılına dayanıyor.

ABD’deki çoğu sıtma vakasının ithal olduğu ve bulaşmanın sıtmanın endemik olduğu ülkelerden dönen yolcularda görüldüğü belirtiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) son verilerine göre sıtma, 2021'de dünya çapında 619 bin kişinin ölümüne neden oldu.

Sıtma, sivrisinek ısırıkları ile bulaşan ve tedavi edilmediği takdirde ciddi, hatta ölümcül bir duruma dönüşene kadar ateş, baş ağrısı ve titremeye neden olan Plasmodium cinsinin küçük bir parazitinden kaynaklanır.

Dünya nüfusunun yaklaşık yarısı risk altındaki bir bölgede yaşıyor. Vakaların ve ölümlerin büyük çoğunluğu Afrika'da meydana geliyor.