ABD’den ilk kez cinsel şiddetle bağlantılı yaptırımlar

ABD salı günü ilk kez çatışmalar sırasında işlenen cinsel şiddete yaptırım uyguladı. Yaptırımların hedefinde Güney Sudan ve Êzidîlere karşı yönelik vahşetten sorumlu DAİŞ’liler yer aldı.

ABD Başkanı Joe Biden yaptığı yazılı açıklamada "bu insan hakları ihlallerini gerçekleştiren aktörlere yönelik tarihi yaptırımlar" dedi.

Biden, geçen Kasım ayında hükümetin “çatışmayla ilgili cinsel şiddetle mücadelede mali, diplomatik ve yasal sistemleri kullanmasını güçlendirmek" için bir genelge yayınladığını hatırlattı.

Açıklamada, "Bugün uygulanan yaptırımlar bu genelgeyi temel alıyor ve iç savaş sırasında sivillere yönelik tecavüz ve cinayetleri denetleyen iki Güney Sudanlı siyasi ve askeri hedefi ile Êzidî kadın ve kız çocuklarına yönelik vahşi tecavüz ve işkenceden sorumlu iki IŞİD teröristini gösteriyor" denildi.

Bu karar, 19 Haziran 2015’ten bu yana BM tarafından organize edilen çatışmalarda cinsel şiddetin ortadan kaldırılması için uluslararası gün çerçevesinde alındı.

Kararın detaylarına göre ABD Hazine Bakanlığı "siyasi ve askeri yetkilerini Güney Sudan vatandaşlarına karşı cinsel şiddet eylemleri gerçekleştirmek için kötüye kullanan" iki Güney Sudanlı yetkiliye ekonomik yaptırımlar uyguladı.

Yaptırımlarlala hedeflenen DAİŞ’lilerin Ebu Sarhan kod adlı Arkan Aahmed Abbas El Matuti ve Ebu Faris lakaplı Nawaf Ahmed Alwan El Raşidi olduğu bildirildi. Bu çete mensupları Êzidîlere karşı “cinsel şiddetle” suçlanırken, Êzidî kadın ve kız çocuklarını kaçırma ve köleleştirmekten sorumlu tutuluyorlar.

ABD Dışişleri Bakanlığı’na göre çoğu Êzidî halen 2 bin 700’ü aşkın çocuk ve kadın kayıp durumda.