ABD’den Musul barajı uyarısı: 14 metrelik dalga oluşabilir!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Musul barajının yol açabileceği “devasa büyüklükte insani bir felaketin önünce geçmek için” uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Bu baraj 2014’te kısa bir dönem insanlık düşmanı DAİŞ tarafından işgal edildikten sonra, uluslararası koalisyon ve Kürt güçlerinin ortak mücadelesi sonucu geri alınmıştı.  Baraj mevcut durumda Kürt güçleri tarafından korunuyor.

Dicle Nehri üzerinde Irak’ın bu en büyük barajı, istikrarsız bir toprak üzerinde kurulu olduğu için yıkılma riskinin büyük olduğu bildiriliyor.

Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’un yukarısında kurulu olan baraj, bölgenin büyük bir kısmına elektrik ve su veriyor.

14 METRELİK DEV DALGA OLUŞACAK

Barajın yıkılması halinde dev bir dalga dev bir dalganın Musul ve Bağdat’ı silip süpüreceği ve 1,5 milyon kişinin bundan etkileneceği belirtiliyor. Bağdat, barajın 400 kilometre daha güneyinde yer alıyor. Uzmanlar, barajın yıkılması durumunda 13 metrelik dev bir dalganın oluşacağını belirtiyor.

ABD’nin BM elçisi Samanta Power, bu konuda Irak’ın BM elçisi Muhammed el-Hakim ile bir toplantı yaptı. Toplantıda, Musul barajının durumu hakkında bilgilendirme yapıldı.  Power, tüm BM üyelerini böylesine bir felaketin önüne geçmek için tedbir almaya çağırdı.

Yazılı bir açıklama yapan Power, “Tüm BM üyelerinin sorunun önemi ve devasa ölçülerde insani bir felaketi engellemeye hazır olmanın gerekliliği konusunda hızlı bir şekilde bilgilendirilmesi önem arz ediyor” dedi.

Uzmanların baraja ilişkin sunumlarını “ürkütücü” olarak tanımlayan Power, “Yıkılma halinde, bazı bölgelerde

14 metre büyüklüğünde bir dalga oluşarak önüne geçen her şeyi götürme olasılığı var” dedi.