ABD’li katil polis serbest, protestolar sürüyor

ABD’de polisin bir siyahı kamuoyu önünde katletmesi ardından Minneapolis’te başlayan protesto eylemleri ikinci gece de sürdü.

ABD’nin kuzeyindeki Minneapolis kentinin emniyet müdürü, halkı sükunete çağırırken, eylemler ikinci gece de devam etti.

Eylemciler araç parçalarının satıldığı bir mağazayı yaktı ve bir dükkanı yağmaladı. Her iki işyeri katil polislerin görevden alınmadan önce çalıştıkları karakolun çevresinde bulunuyor.

Polis gaz bombaları kullandı ve barikat kurarak komiserliğe girişi engellemeye çalıştı. Bir gece önce de benzer çatışmalar yaşanmıştı.

Katledilen 46 yaşındaki Afro-Amerikalı George Floyd’un ailesi, olaya karışan polislerin cinayetten yargılanmasını istedi.

NCB haber kanalına konuşan kız kardeşi Bridgett Floyd, “Zira yaptıkları kesinlikle budur, kardeşime karşı bir cinayet işlediler” dedi.

Floyd, “Adaletin yerini bulacağına inanıyorum” derken, polislerin görevden alınmasının yetersiz olduğunu belirtti.

KATİL POLİSLER SERBEST

Floyd’un katledilmesine katılan dört polis Salı günü görevden alındı ancak serbest bırakıldı. Haklarında bir soruştur başladı.

Minneapolis Belediyesi Başkanı Jacob Frey, George Floyd’u öldüren kişinin neden cezaevinde olmadığını sorarak, “Eğer siz veya ben böyle bir şey yapmış olsaydı, şu an parmaklıklar arkasındaydık” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada federal polis FBI ve Adalet Bakanlığı’ndan “bu trajik ve üzücü kaybı” aydınlatmalarını istedi.

POLİSİ YALANLAYAN GÖRÜNTÜLER

Floyd’un katledildiği görüntüler Pazartesi günü yayınlanmıştı. Polis Floyd’u gözaltına alırken, sokak ortasında yere yatırarak, dakikalarca boynuna bastı. Floyd’un “Nefes alamıyorum” demesine rağmen, Beyaz polis baskı uygulamaya devam etti ve Floyd bilincini yitirdi.

Polis, verdiği ifadede Floyd’un kendilerine direndiğini iddia ederek yalan beyanda bulundu. Ortaya çıkan görüntüler Floyd’un hiçbir şekilde polise direnmediğini gösteriyor.

SİYAH SENATÖR: BU BİR İŞKENCE VE İNFAZ

Çok sayıda kişi siyahlara yönelik polis şiddetine tepki gösterdi. Afro-Amerikalı senatör ve eski Kaliforniya savcısı Kamala Harris, ırkçılığın hakim olduğu bir toplumda “işkence vakası” ve “kamuoyu önünde infaz” tepkisinde bulundu.

BIDEN: SİSTEMSEL BİR ADALETSİZLİK

ABD eski Başkan Yardımcısı ve demokratların Kasım ayında öngörülen başkanlık seçimleri adayı Joe Biden, “Münferit bir olay değil, halen ülkemizde var olan sistemsel adaletsizlik döngüsünün bir parçası olan trajik bir hatırlatmadır” dedi.