ABD’nin anti-sosyal bütçe hedefleri ‘abartılı’ mı ?

ABD yönetimi tarafından dün yayınlanan bütçe tasarısının yankıları sürerken, yeni bütçenin kabul edilmesi halinde on milyonlarca dar gelirliyi ilgilendiren sosyal haklar tırpanlanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi tarafından dün yayınlanan bütçe tasarısının yankıları sürerken, yeni bütçenin kabul edilmesi halinde on milyonlarca dar gelirliyi ilgilendiren sosyal haklar tırpanlanıyor. Dışişleri Bakanlığı’nın gücü bütçe yoluyla zayıflatılıp, ek askeri harcamalar dikkat çekici biçimde arttırılırken, bütçenin dayanağı olan ekonomik beklentiler ise ‘abartılı’ bulunuyor.

Beyaz Saray Bütçe Direktörü Mick Mulvaney tarafından tanıtılan bütçede dikkat çeken en önemli sloganı ise, ‘öncelikle vergi mükelleflerinin bütçesi’ olacağı yönündeki açıklama. Bu da, belli bir gelir düzeyine sahip ve ülkedeki ekonomik imkanlardan yararlanan orta sınıf ve zenginlerin dar gelirliler ve işsizlere tercih edildiğinin işareti.

4 trilyon 94 milyar doları bulacak Ekim 2017-Eylül 2018 bütçesiyle önümüzdeki 10 yılda toplam 3,6 trilyon doları bulacak bir kemer sıkma programının da startı verilmiş oluyor.

TASARRUFUN YARISI SOSYAL HAK KESİNTİLERİYLE YAPILACAK

Kongre’yi oluşturan Temsilciler Meclisi ve Senato’nun tartışarak onaylaması gereken bütçe tasarısında en büyük kesintiler sosyal alanda olacak. Buna göre, 10 yıl içerisinde yarısına yakını sağlık sigortalarında olmak üzere sosyal yardımlarda 1,7 trilyonluk tasarruf yapılacak.

Yoksullar ve dar gelirlilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmasına imkan veren Medicaid bütçesinde 10 yılda 800 milyar dolar tasarruf planlanırken, yoksullara gıda yardımları için ayrılan bütçede 193 milyar dolara kesinti yapılacak.

EMEKLİLER VE YAŞLILAR KAPSAM DIŞINDA

Yeni bütçede 65 yaş üstü bireylerin yararlandığı sağlık sigortası olan Medicare’in olduğu gibi korunacağı vaat edilirken, emekli maaşlarında değişiklik olmayacak. Bütçeye yeni konulan bir kalemle ücretli 6 haftalık doğum izni uygulamasına imkan verilecek. Bunun maliyetinin ise 2027’ye kadar 18 milyar dolar olacağı hesaplanıyor.

ABD Donald Trump’ın daha önceki açıklamalarında olduğu gibi bütçedeki en önemli artış Savunma alanında olacak. Ülkenin askeri harcamalarının önümüzdeki yıl 574 milyar dolar olması öngörülürken, 10 yıllık süreçte yüzde 10’luk artış söz konusu.

Ayrıca daha önce maliyeti 20 milyar dolar olacağı hesaplanan Meksika ile ABD arasındaki sınır duvarına bu yıl 1,6 milyar dolar ayrılıyor. Sınır güvenliği için toplamda yıllık 2,6 milyar dolar ek bütçe öngörülüyor.

DIŞİŞLERİ VE ÇEVRE EN BÜYÜK KAYBEDENLER

ABD bütçesinde en ağır tasarrufların başında ise son olarak yıllık 50 milyar doları aşan bütçeye sahip olan Dışişleri Bakanlığı’ndaki kesintiler geliyor. Bakanlığın bütçesi yüzde 29 oranında azaltılıyor.

İklimsel değişikliklere  yol açan küresel ısınmayla mücadele konusunda pek niyetli olmadığını duyuran ABD yönetimi, Çevre Koruma Ajansı (EPA) bütçesinde yüzde 31,4 oranında azaltmaya gidiyor.

EKONOMİK BÜYÜME BEKLENTİLERİ ABARTILI BULUNUYOR

On milyonlarca yoksul ve dar gelirlinin haklarında kısıtlamalarla yapılacak tasarruflar ile bütçe açığının 2027’ye kadar sıfırlanması hedefleniyor. Ancak bu hedefe ulaşılması için yıllık yüzde 3 ekonomik büyüme gerekirken, Kongre’nin Bütçe Bürosu’nun yaptığı bir çalışmaya göre ekonomik büyüme ortalama yüzde 1,9 olacak.