ABD seçim öncesinde medyaya yönelik baskıları eleştirdi

1 Kasım seçimlerine ilişkin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) adına yapılan açıklamada, seçimler öncesinde medyaya yönelik baskılara dikkat çekilidi.

1 Kasım seçimlerine ilişkin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) adına yapılan açıklamada, seçimler öncesinde medyaya yönelik baskılara dikkat çekilirken, AGİT gözlemcileri tarafından hazırlanan raporun ‘not edildiği’ açıklandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Türkiye’de yapılan seçimlerden önce gazetecilere yönelik baskı ve sindirmelerden dolayı üzüntü duyulduğunu söyledi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından seçimlerde yaşanan usulsüzlüklere ilişkin yayınlanan rapora dikkat çeken Beyaz Saray sözcüsü, ABD’nin bu raporu not ettiğini kaydetti.

Türkiye’de basın ve düşünce özgürlüğü ile gösteri hakkına yönelik baskılara değinen Josh Earnest, bu konulardaki endişelerini hem ‘özel’ hem de ‘kamuya açık bir şekilde’ dile getirdiklerini de dile getirdi.

AGİT tarafından görevlendirilen seçim gözlemcilerinin hazırladığı raporda, seçimler öncesinde Kürdistan’da yaşanan baskı ve şiddet ortamının seçim kampanyasını olumsuz etkilediğine vurgu yapılmıştı. Raporda AKP’nin seçim öncesinde bazı medya organlarına el koyarak kayyuma devretmesi mahkum edilmişti.