ABD Senatosu’ndan Putin ve Trump’a yaptırım!

 ABD Senatosu, 2016 başkanlık seçimleri kampanyasına müdahale ettiği iddiasıyla Rusya'ya ilişkin yeni bir yaptırım projesini onayladı.

Yeni yaptırım kararı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya'ya yönelik baskıları tek taraflı olarak hafifletmesini engellemeyi hedefliyor. 97 lehte, 2 oy aleyhte kullanıldı. Bir değişiklik önergesi şeklinde kabul edilen metnin, Senato'dan nihai olarak geçmesi için bir kez daha onaylanması gerekiyor. Ardından, Temsilciler Meclisi'nin onayı gerekiyor.

Önerge nihai olarak kabul edildiğinde, ABD Başkanı Trump'ın Rusya'ya karşı mevcut yaptırımları askıya alma veya hafifletmesi için Kongre'nin yeşil ışık yakmasını zorunlu kılıyor.

Eski Başkan Barack Obama'nın dayattığı yaptırımları sistemleştiren metin, yolsuzluk yapmak, insan hakları alanında ihlallere veya siber saldırılara karışmakla suçlanan Ruslara yeni yaptırımlar getirecek.

Ukrayna ve Suriye krizlerindeki müdahaleler de yaptırımların gerekçeleri arasında yer alıyor. Bununla birlikte 2016'daki siber saldırılar ve dezenformasyon kampanyasından da Rusya sorumlu tutuluyor. Halen tartışma aşamasındaki bir yasaya eklenen bu yeni yaptırımların, kabul edileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Yasa, İran'a karşı da "uluslararası terörist eylemlere destek verdiği" suçlamasıyla yaptırımları ağırlaştırmayı hedefliyor.

Önümüzdeki günlerde yasanın oylanması için bir kaç oylama daha yapılacak. Ardından yasa, Temsilciler Meclisi'ne gönderilecek.