ABD ve NATO Afganistan’dan askerlerini çekecek

ABD, Afganistan’daki askerlerini 11 Eylül’e kadar çekeceğini açıklarken, benzer bir karar da NATO’dan geldi.

ABD ve NATO Afganistan’daki askerlerini çekmeye karar verdi. ABD Başkanı Joe Biden, 11 Eylül’e kadar askerlerin çekileceğini açıklarken, “Hedefini yerine getirdi ve zamanında bir geri çekilme” olacak dedi.

Biden, “Bence Afganistan’daki varlığımız, ilk gidiş nedenimize odaklanmalı: Bu da Afganistan’ın ülkemize yönelik saldırılar için üs olarak kullanılmasını engellemektir. Bunu da yaptık. Bu hedefi yerine getirdik” açıklamasında bulundu.

1 Mayıs’tan itibaren geri çekilmelerin başlayacağını ve “Hızlı bir şekilde ayrılma” olmayacağını da Biden sözlerine ekledi.

Biden, ABD ve NATO güçlerinin 11 Eylül 2001 saldırılarının yıldönümü öncesinde bölgeden ayrılmış olacağını da kaydetti.

NATO GÜÇLERİ DE ÇEKİLECEK

NATO toplantısında dün varılan karar kapsamında NATO’ya bağlı yabancı güçlerin hepsi de 11 Eylül’den önce Afganistan’dan çekilmiş olacak.

Şu anda ABD’li olmayan 7 bin dolayında asker bulunuyor. NATO üyesi ülkeler dışında Avustralya ve Yeni Zelandalı askerler de Afganistan’da bulunuyor. ABD askerlerinin sayısı ise 2500 olarak açıklandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin ile görüşen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Kararın zor alındığını” da belirtti.