ABD’de mali kriz şimdilik aşıldı

ABD’de mali kriz şimdilik aşıldı

ABD’de ‘mali uçurum’dan kurtulmayı öngören tasarıyı, Senato'dan sonra Temsilciler Meclisi de onaylamasıyla mali kriz şimdilik aşılmış oldu.

Tasarı Temsilciler Meclisi’nde 167’e karşı 257 oyla kabul edildi. Oylamada Demokratlardan 16’sı, Cumhuriyetçilerden ise 151’i ‘hayır’ oyu kullandı.

Tasarı uyarınca, 1 Ocak’ta yürürlüðe girmesi gereken ‘mali uçurum’ denilen 536 milyar dolar vergi artışı ile kamu harcamalarında 109 milyar dolar kesinti 2 aylıðına ertelenmesi, yıllık gelirleri 400 bin dolar ve aşaðı olan bireyler ile yıllık geliri 450 bin dolar ve aşaðı olan ailelerin vergi indirimlerinin devam etmesi ve işsizlik maaşları ödemesinin bir yıl daha uzatılması öngörülüyor.

Vergi oranları ve harcama kısıtlamalarına ek olarak pakette;

-Bireyler için 5 milyon dolar, çiftler için de 10 milyon doların üstünde miras için veraset vergisi %35'ten %40'a yükseltildi

-Bazı yatırımları etkileyen varlık vergilerinin üst sınırı %20 olarak belirlendi.

-2 milyon kişinin yararlandıðı işsizlik yardımı bir seneliðine uzatıldı.

-Yoksul orta sınıf ailelere destek olan vergi kesintileri de beş yıllıðına uzatıldı.

Kabul edilen tasarıyla birlikte, uzun vadeli önlemler konusunda uzlaşamayan Demokratlar ile Cumhuriyetçiler böylece 2 ay daha zaman kazanmış oldu. Zira 2 ay içerisinde uzun vadeli önlemler paketi hazırlanıp onaylanmaması durumunda aynı kriz durumu ile karşı karşıya kalınması kaçınılmaz görünüyor.

Bir kısım ekonomi uzmanları, ülkenin astronomik düzeydeki bütçe açıðının kontrol dışına çıkmasını önlemeye yönelik uzun vadeli bir kısıtlama paketi üzerinde uzlaşılmaması durumunda, mevcut kabul edilen paketin benzeri ile tekrar zaman kazanma yoluna gidilebileceðini söylüyor. Bu görüş çoðunluk tarafından benimsenen bir görüş. Zira kısa vadede devreye konulacak uzun vadeli önlem paketi, tüketimin azalmasına, dolayısıyla ülke ekonomisinin yeni bir resesyona girmesine yol açabilecek.