Adalet Divanı: Cebelitarık ekonomik olarak Britanya’ya bağlı

Avrupa Adalet Divanı, Britanya’ya bağlı Cebelitarık’ın bu statüsüne vurgu yaparken, ülkenin Brexit sonrasındaki özel statüsünün korunmasını isteyen şirketlerin talebini reddetti.

İspanya ile Fas arasında Akdeniz’in Atlantik’e açıldığı noktada bulunan Cebelitarık, 6 kilometrekarelik bir alanda 32 bin kadar nüfusa sahip. Büyük Britanya’ya bağlı olsa da, ülkenin özel statüsü bulunuyor ve çok sayıda şans oyunları şirketi ülkenin 2 milyar sterlinlik milli gelirinin yarısını oluşturacak şekilde kar ediyordu. Şirketlerin toplam cirolarının 30 milyar sterlini bulduğu tahmin ediliyor.

Ancak daha önce şans oyunlarından yüzde 1 oranında tüketim vergisi alan Britanya, bu payı 2014’te yüzde 15’e kadar çıkarmıştı. Buna karşı Avrupa Adalet Divanı’nda açılan davada karar verilirken, ülkenin ve Britanya’nın “hizmet sektörü hukukunca bir birlik olarak görüldüğüne’’ vurgu yapıldı. 

Cebelitarık’ın egemenlik hakkının olduğu ve bu kapsamda Büyük Britanya’ya bağlı olmadığına dikkat çekilen kararda, ancak ekonomik faaliyetler dikkate alındığında ikisinin de AB üyesi olarak görülmesi gerektiği vurgulandı. Bu kararla, Britanya’nın AB’den çıkması (Brexit) halinde Cebelitarık’ın da birlikten çıkması kesinleşmiş oldu.

ON MİLYARLARCA STERLİN CİRO YAPILIYOR

Cebelitarık’ta faaliyet gösteren 33 kadar şans ve kumar oyunları şirketinin 30 milyar sterline yakın bir ciroyla, dünyada bu alanda yapılan cironun yüzde 60’ını yaptıkları tahmin ediliyor. 3 bin 200 kadar kişinin çalıştığı bu şirketlerin Britanya’nın AB’den çıkmasıyla birlikte Avrupa pazarına serbestçe faaliyet göstermeleri de engellenmiş olacak.

HALK BRİTANYA’YA BAĞLILIK İSTİYOR AMA AB’DE KALINMA YANLISI

Cebelitarık’ta 2002’de yapılan referandumda yüzde 99 oyla Britanya’ya bağlı kalınması kararı alınırken, Brexit referandumunda ise yüzde 96 oranında AB’de kalınması yönünde oy çıkmıştı. Britanya’nın kendi kaderini tayin hakkı tanıdığı Cebelitarık’ın Brexit sonrasında bu ülkeden ayrılma yönünde karar alması veya bunu önlemek için Britanya’nın ekonomik imtiyazlar tanıması ihtimali bulunuyor.  

Bölge halkı daha ziyade Britanyalı, İspanyol, İtalyan, Portekiz ve Malta kökenlilerden oluşuyor.