Afrika aslanları 20 yılda yarı yarıya yok olacak

20’inci yüzyıl boyunca avlanmalar ve yaşam alanlarının yok edilmesi nedeniyle Afrika aslanlarının sayısının 20 binden 10 bine kadar düşebileceği tahmin ediliyor.

20’inci yüzyıl boyunca avlanmalar ve yaşam alanlarının yok edilmesi nedeniyle Afrika aslanlarının sayısının 20 binden 10 bine kadar düşebileceği tahmin ediliyor.

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) adlı bilim dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre sayıları son 60 yılda yüzde 90 oranında azalan Afrika aslanlarının geriye kalan kısmı da tehlike altında. Halen sadece 20 bin civarında kalan aslanların önümüzdeki 20 yılda yarı yarıya düşeceği tahmin ediliyor.

Son 20 yılda dünyaya gelen 47 değişik popülasyona dahil yavru aslanlar üzerinde yapılan araştırmada, aslanların tarihsel yaşam alanlarının sadece yüzde 25’inde yaşama imkanı buldukları tespit edildi.

20’inci yüzyılın ortalarında toplam sayıları 200 bini bulan aslanların günümüzde sadece 20 bin kadar oldukları belirtilen araştırmaya göre, aslanların soyunun özellikle Batı ve Orta Afrika’da tükenmek üzere olduklarının altı çizildi. Kıtanın bu bölümlerindeki aslanların sayısı sadece yüzlerle ifade ediliyor.

Aslanların soylarının tükenmesinin birinci nedeni olarak birçok doğal yaşam ve avlanma alanının tarım faaliyetleri için ya da otlak alanı olarak kullanılmasının etkili olduğu araştırmada yer alıyor. Aslanların önemli bir bölümünün besi hayvanlarına saldırdıkları esnada insanlar tarafından avlanmaları nedeniyle yok olduğu tahmin ediliyor.

Bazı aslanların ise derileri veya Asya ülkelerinde üretilen bazı ilaçlar için avlandıkları da belirtiliyor.

Araştırmayı yöneten bilim insanı ve Panthera adlı derneğin üyesi Dr. Philipp Henschel, aslan türlerinin özellikle Bostwana, Güney Afrika ile Namibya gibi ülkelerde korunduğunu söyledi. Aslanların doğal ortamlarında korunabilmesi için ciddi bir çaba ve finansal desteğe ihtiyaç olduğunu vurgulayan Henschel, buna örnek olarak Güney Afrika’daki Krüger Park’ını gösterdi.

Dr. Henschel, daha önce yapılan bir araştırmanın sonuçlarına dayandırdığı bilgilere göre, aslanların korunabilmesi için kilometrekare başına yıllık yaklaşık 2 bin dolar harcanmasının yeterli olduğunun da altını çizdi.