Afrika’da sahte Covid-19 ilaçları yaşamı tehdit ediyor

Sağlık sistemleri Covid-19 salgınına hazırlıklı olmayan Afrika ülkelerinde hastalığı tedavi edeceği iddiasıyla sahte ilaçların piyasada dolaşması ağır sonuçlara yol açabilir.

Tüm dünyada etkili olan Covid-19 salgını Afrika ülkelerinde yavaş da olsa yayılmaya başlıyor. Birçok ülkede virüs vakaları binlerle, ölümler ise onlarla ifade edilse de gerçek rakamın yeterli test yapılmaması nedeniyle daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Ancak salgının yayılmasıyla birlikte ‘Covid-19’u iyileştirdiği’ iddiasıyla bazı ilaçlar piyasada el altından satışa çıkarılıyor.

Nijer, Kamerun, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile Senegal gibi ülkelerde ‘Plaquenil’ adıyla üretilen hydroxychloroquin (HCQ-hidroksiklorokin) gibi ilaçların kara borsada satışa çıkarıldığı bildiriliyor. Bu ilaç daha önceleri belirli sıtma türlerinin önlenmesi ve tedavisinde kullanılırken, Fransa ve ABD’de uzun süre gündem olmuştu.

SAHTE İLAÇLAR SATILIYOR

Hydroxychloroquin adlı ilacın yan etkilerinin ağır olabileceği bilinirken, ilacın eczaneler yerine kara borsada el altından satılması da endişeleri arttırıyor.

Afrika medya organlarında yer alan haberlere göre, birçok ülkede sahte ilaçlar Covid-19’u iyileştirdiği yalanıyla piyasaya sürülüyor. İlaçların birçok şehirde pazarlarda tezgahlarda dahi satıldığı ve müşterilerden normal fiyatından üç kat fazlasının talep edildiği iddia ediliyor.

Konuya ilişkin AFP’ye konuşan Senegal Eczacılar Sendikası Başkanı Assane Diop, ‘Nirupquin’ adındaki bir başka benzer ilacın normal şartlarda ülkesinde çok satılmamasına rağmen pazarlarda satıldığını söyledi. Bu ilaçların kullanma talimatları, logoları ve hatta tanıtımlarındaki hataların doğrudan göze çarptığını söyleyen Diop, sahte ilaçlarla karşı karşıya olduklarını belirtti.

GERÇEĞİNİN DAHİ AĞIR YAN ETKİLERİ VAR

Sıtma tedavisinde kullanılan ilaçlardan birini doktoruna danışmadan Covid-19’a yakalanmamak için aldığı bilinen bir Amerikan vatandaşının öldüğü basına yansımıştı. Bazı durumlarda ölüme yol açan bu tür ilaçların kardiyak problemler, retina ve gözler ile duyu sisteminde hasara yol açma gibi ağır yan etkileri de vuku bulabiliyor.

Uzmanlar, özellikle Fransa’da Covid-19 tedavisinde kullanımına dair yoğun tartışmalar yürütülen sıtma ‘chloroquin (klorokin)’ ilaçlarının kullanımına karşı temkinli. Hem Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hem de Fransa Sağlık Danışma Konseyi adlı üst kuruluş tarafından klorokin türlerinin yan etkilerine karşı uyarılarda bulunulmuştu.