Afrika için Covid-19 alarmı

Covid-19 salgını ile baş edecek yeterli donanıma sahip olmayan Afrika ülkeleri için büyük bir tehlike oluşturuyor.

Küresel alanda 2.2 milyon kişiyi etkileyen Covid-19 salgını Afrika ülkeleri için de büyük endişe kaynağı durumuna geldi. Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) kıtada salgının giderek yayılabileceğini ve bu ülkelerin bir salgınla baş edebilecek bir donanıma sahip olmadığını duyurdu.

155 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Covid-19 virüsünün tedavisinde suni solunum cihazlarının büyük bir önemi var. 12 milyon nüfuslu Güney Sudan’da toplam dört solunum cihazı bulunuyor. Ve 24 yoğun bakım ünitesi yatağı.

Yani her 3 milyon kişiye bir solunum cihazı, her 500 bin kişiye bir yoğun bakım yatağı düşüyor.

Burkina Faso’da 11 solunum cihazı bulunuyor. Sierra Leone’de bu rakam 13, Orta Afrika Cumhuriyetinde ise 3.

Sorun sadece Afrika’da da değil Latin Amerika ülkesi Venezüella’da da 32 milyonluk nüfusun sadece 84 yoğun bakım ünitesi var.

Covid-19 virüsü şu anda nispeten güçlü sağlık sistemleri alan ülkeleri esir almış durumda. Uzmanlar sağlık sistemi zayıf olan ülkelerde nasıl bir etki yapacağını düşünmek bile istemiyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Covid-19’a yakalanan her 5 kişiden birinin hastanede tedavi görmesi gerekiyor. Hastaneye yatanların ciddi bir bölümü de solunum cihazına bağlanıyor.

110 binden fazla kişinin Covid-19’dan etkilendiği İngiltere’de hastalığa karşı mücadele 18 bin solunum cihazı ile verilmeye çalışılıyor. İtalya ve Fransa binlerce solunum cihazı sipariş ederken, yoğun bakım ünitelerine 10 bin yatak daha ekledi.

Afrika’da 14 Şubat 2020’de Mısır’da ilk vakanın görülmesinin ardından 12 bin 400 kişi Covid-19’a yakalandı. DSÖ’nün Afrika direktörü Dr. Matshidiso Moeti’ye göre virüs Afrika’da etkili olması durumunda, sadece binlerce ölüme yol açmakla kalmayacak aynı zamanda ekonomik ve sosyal bir felakete de neden olacak.

DSÖ’nün verilerine göre 41 Afrika ülkesinde 2 bin kadar solunum cihazı var. Yoğun bakım yataklarının sayısı ise 5 binden az. Yani her 1 milyon insana 5 yatak düşüyor.

Afrika’da virüs diğer ülkelere göre daha yavaş yayılıyor ancak özellikle geçtiğimiz hafta görülen vaka sayısındaki artış dikkat çekici. Uzmanlar kıtanın salgından en kötü etkilenecek bölgelerden biri olmaya aday gösteriyor.