AK Ukrayna ve Moldova ile üyelik müzakerelerinin başlamasını istedi

Avrupa Komisyonu (AK) Başkanı Ursula von der Leyen Ukrayna ve Moldova'nın Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliği yolunda bir adım daha atarken Gürcistan ve Bosna'ya da el uzattı.

Ursula von der Leyen yaptığı basın açıklamasında, Komisyon'un Ukrayna ve Moldova ile katılım müzakerelerinin başlatılmasına ilişkin olumlu görüşünü açıkladı. Ursula von der Leyen, "Bugün tarihi bir gün" dedi.

Avrupa Komisyonu, Gürcistan'a adaylık statüsü verilmesini, Ukrayna ve Moldova ile AB katılım müzakerelerinin başlatılmasını tavsiye ediyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Avrupa Komisyonu'nun kararını "doğru bir karar" olarak selamladı.

Zelenskiy, Telegram’da yayınladığı videoda "Devletimiz AB'de yer almalıdır. Ukraynalılar bunu hak ediyor" dedi.

Ukrayna Başbakanı Denys Chmygal ise Ukrayna'yı AB'nin "eşit" ve "güçlü" bir üyesi haline getirme sözü verdi.

Haziran 2022'de AB, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşının başlamasından birkaç ay sonra son derece sembolik bir jestle Ukrayna'ya ve komşu Moldova'ya adaylık statüsü verdi.

Resmi müzakerelerin başlatılması, olası bir üyelikten önceki adım olarak önem kazanıyor. Komisyon'un olumlu görüşünün 14-15 Aralık'ta Brüksel'de yapılacak bir sonraki zirvede 27 üye tarafından onaylanması ya da reddedilmesi gerekiyor.

Ursula von der Leyen, "Ukrayna, Rusya'nın saldırganlık savaşının yol açtığı trajedi ve muazzam zorluklarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor" dedi.

Leyen, bu zorluklara rağmen Ukrayna'nın AB'ye katılmak amacıyla "derinlemesine" reform yapmaya devam ettiğini iddia etti.

Avrupa Komisyonu Başkanı, Avrupa'nın en yoksul ülkeleri arasında yer alan ve Moskova'nın ülkeyi istikrarsızlaştırma girişimlerini düzenli olarak kınayan küçük ülke Moldova'nın da "önemli reformlar" gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.

GÜRCİSTAN’A ADAYLIK STATÜSÜ TAVSİYESİ

Leyen ayrıca 2008'den bu yana kısmen Rusya tarafından işgal edilen Gürcistan'a AB üyeliği için resmi adaylık statüsü verilmesini tavsiye ettiğini açıkladı.

"Bugün Gürcistan'da bir kutlama günüdür" diyen Ursula von der Leyen, yine de ülkenin "vatandaşlarının ezici çoğunluğunun AB'ye katılma arzuları" doğrultusunda "büyük reformlar" yapması gerektiğini vurguladı.

Batı yanlısı Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabiçvili bu açıklamayı memnuniyetle karşıladı.

"Gürcü halkıyla birlikte seviniyor ve Avrupa Komisyonu'nun Gürcistan'a adaylık statüsü verilmesi yönündeki olumlu tavsiyesini memnuniyetle karşılıyorum" diye yazan Zurabiçvili, X (eski adıyla Twitter) üzerinden "hala ihtiyaç duyulan reformları gerçekleştirme" sözü verdi.

BOSNA’YA JEST

Son olarak Avrupa Komisyonu, aday ülke Bosna'ya da bir jest yaparak, hala derin bir bölünmüşlük yaşayan bu Balkan ülkesi ile bazı ilerlemeler kaydedildikten sonra katılım müzakerelerinin başlatılmasına destek verdiğini ifade etti.

Leyen, "Kapıyı ardına kadar açtık", ancak şimdi sonuçların beklendiğini vurguladı.